22. toukokuuta 2011

Millaisista elokuvista pidän?

(Varoitus: teksti on erään iltapäivän ajatusvirtaa)

Millaisista elokuvista pidän?

Tää on tosi paha kysymys. Luonnollisin vastaus olisi ”vähän kaikenlaisesta. Mulla on tosi laaja maku”, mutta toi on jo niin kuultu eikä se edes välttämättä pidä paikkansa:

henkilö anonyymi: millaisesta musasta sä tykkäät?

Henkilö ei kukaan: no, en mä ny tiiä. Vähän kaikenlaista kuuntelen. Mut en kyl poppii, enkä mitää disko jumputust, enkä mitää pliisuu rokkii saatika sitten iskelmää. Oikeestaan mä kuuntelen vaan hevii mut on mul kuitenkin aika laaja musamaku...

Niimpä. Helpommin asian käsittelee genrejen kautta: Fantasia ja animaatiot toimii monesti. Kauhuleffojen suurkulutus kausia iskee jatkuvasti. Joskus hömppä on paikallaan ja joskus joku hurjempikin menee oikeassa mielentilassa.

Näyttelijät vaikuttaa. Joskus voin katsoa jotain VAIN näyttelijöiden takia, joskus vähän useamminkin pelkästään siitä syystä. Juoni ei ole mulle ihan aina niin tärkeä, jos mut hämäännytetään muulla: upeilla kuvilla ja musiikilla.

Väkivaltaa ei saa olla liikaa eli suomeksi: se ei saa olla esitettynä väärällä tavalla. Henkilö, jolle käy jotain pahaa ei saa olla liian rakas. Haluan olla hyviksen puolella, joten hyviksen olisi parempi voittaa pahis ellei se oikeasti natsaa elokuvan tyyliin.

Komediat on ne johon suhtaudun eniten varauksella ja ennakkoluuloilla. Niin moni nojaa ala-arvoiseen huumoriin tai muuhun tyhjänpäiväisyyteen ja sitten menee vain hermo. Tässäkin poikkeuksia on poikkeuksien perään.

Parhaimmat elokuvat ovat osaltaan seikkailua, draamaa ja jännitystä. Parhaassa tapauksessa eläydyn kuin tapahtumat kävisivät omalle kohdalleni. Parhaassa kauhussa melkein kusee housuunsa. Parhaassa koskettavassa draamassa itkee silmänsä umpeen. Parhaassa toiminnassa pidättää hengitystään kunnes alkaa sinertää. Sellaisista elokuvista minä pidän.


3 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...