3. joulukuuta 2011

In time


Ohjaaja: Andrew Niccol
Käsikirjoitus: Andrew Niccol
Musiikki: Craig Amstrong
Pääosissa: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Vincent Kartheiser, Olivia Wilde, Alex Pettyfer & Johnny Galecki
Ikäraja: 13
Kesto: 1h 45min


In time näyttää uudenlaisen eikä kovin ruusuisen tulevaisuuden näkymän, jossa ihmisten ikääntyminen pysähtyy 25 vuoden ikään. Toisin sanoen, saatat olla eläkeläinen, mutta näytät edelleen menevältä kaksvitoselta. Kolikon kääntöpuoli paljastaa, että täytettyäsi sen 25 vuotta, on sinulla enää vuosi elinaikaa kädessä tikittävässä kellossa, ellet ansaitse sitä lisää. Aika on korvannut rahan valuuttana ja esimerkiksi töitä tekemällä pystyy ansaitsemaan lisää aikaa, mutta vastaavasti menojakin löytyy, joihin sitä aikaa taas hupenee. Koska nallekarkit eivät ole menneet tasan, on toisilla ihmisillä naurettavan vähän ja toisilla taas naurettavan paljon aikaa. Aika-arvoiltaan erilaiset ihmiset asuvat eri yhteiskuntaluokissa, eri aika-alueilla. Rajoja saa ylittää, mutta mitä korkeammalle haluaa, sen kalliimmaksi käy.


Will Salas (Justin Timberlake) asuu pahnan pohjimmaisella alueella, slummissa, äitinsä Rachelin (Olivia Wilde) kanssa. Eräänä iltana paikallisessa Will auttaa järjettömän rikkaan aikapohatan karkuun kulmakunnan pahiksilta ja herää itse seuraavana päivänä hillitön määrä aikaa käpälässään. Pohatta on kuollut ja Will:iä syytetään murhasta. Aikaa valvoo timekeeper-joukot, jotka kirjaimellisesti elävät vain päivä kerrallaan ja pitävät huolta, että aika pysyy juuri siellä missä pitääkin. Will sekoittaa heidän kuvioitansa pahemman kerran ja etenkin heidän joukkojensa vanhimpia edustava Raymond Leon (Cillian Murphy) ei aio päästää "murhamiestä" helpolla pakoon. Ylitettyään aikarajoja, saapuu Will parhaimmiston vyöhykkeelle, jossa tämä menee iskemään silmänsä rikkaista rikkaimman miehen tyttäreen.

In time on vähintäänkin mielenkiintoinen teos omaperäisellä visiollaan, unohtamatta kuitenkaan viihdettä ja toimintaa. Elokuva herättelee moraalisia kysymyksiä: "Jos näin olisi, miten itse toimisin samassa tilanteessa?" "Miksi aina joillakin on paljon, kun toisilla ei ole käytännössä mitään?" "Onko oikein varastaa, jos tarkoitusperät ja seuraukset ovat suurelle osalle hyvät?" "Ratkaiseeko motiivi, teko vai seuraukset?"


Justin Timberlake on henkilö, jota allekirjoittanut on fanittanut ensimmäisen sooloalbumin Justified:n julkaisun jälkeen. Herra on pirun lahjakas pakkaus ja kovin lupaavalta on tämä elokuvapuoli vaikuttanut tähän asti. In timessa Justin tekee niin ikään oikein kelvollista työtä ja juttu toimii yksiin Amanda Seyfriedin kanssa. Itse Amandalta olisin toivonut enemmän, itse roolihahmolta siis, johon olisi voitu iskeä enemmän kipinää. Cillian Murphy on jälleen loistokas, kuinkas muutoin.

In Time on filosofinen ja viihdyttävä tapaus, joka jaksaa vitsailla ajan ilmaisuilla.


P.S. Traileri jää nyt laittamatta, sillä mielestäni ne kaikki spoilaavat liikaa juonesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...