24. huhtikuuta 2013

Iron Man 3


Ohjaaja: Shane Black
Musiikki: Brian Tyler
Pääosissa: Robert Downey jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Ben Kingsley, Paul Bettany, James Badge Dale & Jon Favreau
Kesto: 2h 10min
Ikäraja: 12

Kolmas Iron man elokuva sijoittuu ajallisesti The Avengers elokuvan jälkeiseen aikaan. Vaikka Kostajien joukko onnistuikin kukistamaan Lokin alieneineen, jätti tapahtumat jälkensä Tony Stark:iin. Kaikki ei ole kotona, kun miekkonen ei saa nukuttua ja käyttää valveillaoloaikansa uusien pukujen tusaamiseen. Ainoa asia, mikä miehen pitää vielä selväjärkisenä on edellisistäkin elokuvista tuttu nokkela naisvahvistus Pepper Potts. Tilanne äityy lopulta niinkin hurjaksi, että mahtava Iron Man kokee paniikkikohtauksen, eikä se jää tosiaan ainoaksi kerraksi. Sillä aikaa maailman rauhaa tutisuttaa terroristi Mandariini, joka säännöllisesti kaappaa uutiskanavat ja lähettää niillä omia uhkauksiaan. Tony Strak joutuu tosissaan kohtaamaan oman itsensä vahvuuksineen ja heikkouksineen.


Iron man 3 on jälleen onnistunutta Marvel-filmatisointia, joka yltää ihan reippahasti Avengers-tasolle. Vaikka kyseessä on jokatapauksessa sisällöstä riippumatta varma hitti, näkyy silti harkittu kädenjälki ja omistautuminen elokuvassa. Kahteen aikasempaan verratessa kolmas osa pesee kyllä toisen osan, mutta ykkösen kanssa menevät nätisti samalla tasolla. Ohjaaja Shane Black on ohjaajana vielä tuore, mutta käsikirjoituksen puolella häärinyt pidempäänkin. Nasevia laineja on hänen kynästään syntynyt muun muassa Tappava ase-elokuviin sekä Long Kiss Goodnight elokuvaan. Herran viimeisin ohjaustyö (sekä käsikirjoitus) oli mainio Kiss Kiss Bang Bang, joten Downey jr. on ennestään tuttu hemmo työkaverina. 

Tony Strak Downey jr.:n tulkkaamana on luonnollisesti Iron man-elokuvien suola ja sielu. Hahmo on helppo iskeä jälleen ykköspaikalle valokeilaan, kun sinne se on muutenkin pyrkimässä. Tällä kertaa aiemmista osista eroten sukelletaan syvemmälle miehen mieleen ja elokuva onkin ennenkaikkea Tonyn kehitystarina. Stark nerokkuudestaan ja rahoistaan huolimatta, joutuu kohtaamaan heikkoudet itsessään ja miettiä, mitä hän todella onkaan ilman rautaisia pukujaan. Tekeekö puku miehen, on elokuvan avainkysymys. Sivuosa osastolta on pakko nostaa esiin Ben Kingsley:n Mandariini, vaikka siitä on jo varmasti kaikki toitottaneet. Hahmo on vaan niin hemmetin onnistunut ja ennenkaikkea yllättävä! Pepper pääsee myös osaksi toimintaa ja loppuvaiheessa tekee jotain übersiistiä. Huomatkaa myös Gwynethin rautaiset vatsalihakset, joita elokuvan loppuvaiheessa auliisti esitellään. Pepper on rautaa!

Iron man 3 on toimiva supersankari jatkis, joka tarjoaa tulisen toiminnan, kikkalevan dialogin ja kohteeseen osuvan huumorin lisäksi syvällisempää ja inhimillisempää näkökulmaa. Tämä on niitä must-see tapauksia!

 

Kuvat elokuvan virallisilta sivuilta

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...