13. toukokuuta 2013

Movie Monday # 91 - 3D

Inspiskärpänen iski tämän Movie Monday-haasteen kohdalla:

"Ajatus tähän haasteeseen tulee siitä, että tämän viikon perjantaina minä pääsen näkemään jotain hämmästyttävää. Lapsuuteni/nuoruuteni yksi suosikkielokuvista tulee 3D versiona elokuvateattereihin! En millään malttaisi odottaa..


Kävin miettimään että mitä elokuvia te haluaisitte nähdä 3D versiona? 

Mitä olette nähneet, ovatko olleet sen korkeamman hinnan arvoisia?"

3D:stä ja eritoten laseista olen kirjoittanut aikaisemmin kattavamman jutun blogin alkutaipaleella (ja kyllä suunnitelmissa on edelleen jatkoa tähän juttuun..). Silloisessa jutussa myös ilmaisin ohimennen mielipidettäni 3D-leffoihin, jolloin näissä oli enemmän sitä uutuuden viehätystä ja jaksoin aiheesta innostua. 

Alkujaan efekti oli mielestäni WAU ja muistan listanneeni jopa erikseen "mitä elokuvia pitää käydä katsomassa" ja "mitä 3D elokuvia pitää käydä katsomassa" mutta kyllähän hommaan sitten alkoi ikävä kyllä tottua ja turtua. Itse pidin kyseisestä ominaisuudesta elokuvissa, jotka toimivat muutoinkin ja joissa sen muisti vielä loppupuolellakin. Tiedän että toisten makuun sopii huomaamattomampi efektillä leikkiminen, mutta itse halusin pitkään, että se jää mieleen ja asiat tulee kankaalta kunnolla ulos."Minussa on roimaa 3D-voimaa.."
Yleensä onnistuneimmat efektin puolesta (muu sisältö sitten erikseen) olivat ne tekeleet, jotka oli valmiiksi kuvattu 3D:nä, eikä vasta jälkikäteen ympätty. Parhaimmat tulokset ovat olleet mielestäni animaatioissa, joissa tekemistä ei rajoita kuin mielikuvitus. Edelleen parhain 3D-kokemus on Avatar, joka on poikkeus siinäkin, että sitä elokuvaa en ole nähnyt koskaan tavallisena 2D versiona ja pitkään olin varma, että en edes halua nähdä elokuvaa kuin pelkästään 3D:nä. Myöhemmin mieli on muuttunut, koska itselläni ei ole resursseja katsoa kuvaa huikeimmassa muodossaan ja elokuvan ollessa muutoinkin yksi suosikeistani painaa vaakakupissa halu nähdä se vielä ja uskon sen kestävän "normaalinkin katselun". Toinen pelkästään 3D:n puolesta onnistunut mieleenpainunut elokuva on Sammyn suuri seikkailu, joka on taas muilta osa-alueiltaan aika kamala tekele, mutta hitto soikoon miten ihanan päällekäyvä efekti. Edellämainittu poikkeaa tavallisista 3D-kuvista siten, että siinä on ronskisti takimmaiset asiat valkokankaan tasolla, eikä sen takana ja muu lähellä oleva tulee sitten asteittain lähemmäksi yleisöä ja suoraan päin näköä. Tämä myös jakaa mielipiteet, koska osa kokee epämiellyttävänä päälle tunkevan kuvan, kun taas minusta se on juuri sitä, mitä 3D:n pitäisi olla.... Ärsyttävää kun tekeleet ovat nykyään jääneet tuolle lälly tasolle, mitä nyt satunnaisesti heitetään jotain katsojaa päin, huoh. Kaipaan sitä, kun tunsi olevansa sisällä kilpikonnien kolossa....

Sitten itse varsinaiseen asiaan eli mitä elokuvia haluaisin nähdä 3D-versioina. Rehellisesti sanottu en mitään, koska se jälkikäteen laitettu efekti ei vain toimi. Oikein mielellään näkisin kuitenkin vanhoja leffoja sellaisenaan uudelleen valkokankaalla vaikka heti, mutta ei siihen 3D:tä tarvitse. Avatarin menisin kyllä varmasti vielä katsomaan, jos se tulisi vielä kerran uusintaan ja nimenomaan 3D:nä, mutta se on tämä harvinainen poikkeustapaus. Avatar on se, joka on ollut täysin hintansa arvoinen.

kuva täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...