30. toukokuuta 2013

Salainen valtakunta


Ohjaaja: Chris Wedge
Musiikki: Danny Elfman
Äänirooleissa (orig): Amanda Seyfried, Colin Farrell, Beyonce Knowles, Josh Hutcherson, Christoph Waltz, Jason Sudeikis & Steven Tyler
Äänirooleissa (dub): Heljä Heikkinen, Tuukka Leppänen, Antti LJ Pääkkönen, Riina Paatso, Riku Nieminen, Aku Hirviniemi & Antti Pääkkönen
Kesto: 1h 44min
Ikäraja: 7

Salaisessa valtakunnassa (=Epic) pääosassa on Mary Katherine "MK" niminen teinityttö, joka joutuu muuttamaan omituisen isänsä luokse metsän laidalle.  Kaksikon välit ovat etäiset etenkin isän pakkomielteisen harrastuksen takia, jossa hän yrittää kaikin keinoin löytää todisteita pikkuväestä, jonka hän uskoo asuvan metsässä. Asioiden mittasuhteet muuttuvat kirjaimellisesti, kun MK kutistuu itsekin pienoiskokoon ja pääsee näkemään ruohonjuuritason elämää. Pikkuväki eli "lehdekkäät" todentotta ovat olemassa ja käyvät jatkuvaa taistelua pahojen vastavoimien kanssa. MK:lle lankeaa tehtävä pitää huolta kukannupusta määräaikaan mennessä, jonka avulla saadaan taistelu käännettyä hyvien voimien voittoon.



Animaatioiden kohdalla on itselläni käynyt nyt monesti niin, että alkuun ensikerran kun näen trailerin alan hypettää elokuvaa hirmuisesti jo valmiiksi, mutta kun se on mahdollista nähdä, en vain ole saanut asiaa aikaiseksi ja kiinnostus on hiipunut. Esimerkiksi Crooditin kanssa kävi juurikin näin ja kutsuin sitä alkuun jotakuinkin määritelmällä "Se siistinnäköinen luolamies elokuva, jossa on emma stone!". Epic:n kohdalla olen jaksanut tavallista pidempään intoilla trailerista, jonka original versio on huikea! (upotan sen tuonne loppuun) jopa niinkin huikea, että odotukset nousevat ehkä jo hieman liian korkeiksi.

Salainen valtakunta on törkeän hyvännäköinen ja halusinkin eritoten nyt nähdä 3D-version, koska "haluan nähdä nättiä metsää ja satuhahmoja sillee kolmedeenä". Ihmishahmot ovat viimeistä silmänripseä ja hiussuortuvaa myöten ammattimaista tekoa ja eläinpuolella etanoiden limaisen pinnan tai lintujen höyhenpeitteen voi melkein tuntea. Uskoisin kuitenkin visuaalisen näyttävyyden toimivan ihan yhtälailla 2D:ssäkin, koska tavalliseen tapaan 3D tuppaa kuitenkin unohtumaan. Efekteistä taustan tai etualan blurraus on välillä häiritsevää, vaikka tavoitteena onkin realistisempi kuva, mutta animaatioissa ei tarvisi tehdä niin justiinsa etenkin kun kaikki olisi niin katsomisen kestävää. 



Suuresta visuaalisesta nautinnosta ja ihanista teemoistaan huolimatta on elokuvan alkupuoli jotenkin laahaavaa näin aikuiskatsojan silmin. Vasta kun alkaa tapahtua oikeasti, alkaa tää iso lapsi tempautua mukaansa. Vaikka hahmoissa olisikin enemmän persoonallisen ja samaistumisen varaa, niin itseeni uppoaa kuitenkin klassinen hyvän ja pahan taistelu edelleen. Joissain kohtia tulee jopa sormusten herra-viboja, mikä ehkä selittyy kuitenkin vain liialla Battle for Middle-Earth pelaamisella...

Sitten vielä yksi epäkohta, josta ei voi elokuvaa syyttää, mutta voi kumpa olisin nähnyt originaalin version (sitä ei täälläpäin saatavilla), sillä jos nyt edes vilkaisee ääninäyttelijöiden alkuperäistä kaartia niin yyyh vääryys. Muutoinkin suomidub on ollut viimeisimmissä elokuvakokemuksissa ihan kohtalaista tasoa, mutta tässä mennään ihan vikasuuntaan. Ainakin ensimmäiset puoli tuntia asiaan kiinnittää huomion, kun ne äänet on niitä samoja kamalia, jotka ei istu hahmojen ulkonäköön yhtään ärgh. 

Jos suomidub ei särähdä korvaan pahasti tai on mahdollisuus nähdä se alkuperäinen, niin sitten suosittelen kyllä lapsellisille aikuisille ja varsinkin itse lapsiyleisölle. 



Kuvat täältä

1 kommentti:

  1. Täytyy todeta, että tänä leffa kolahti välittömästi kun trailerin puolisen vuotta sitten näin. Eilen näin valkokankaalla ja tykkäsin kovasti. Vihreää ja eeppistä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...