26. toukokuuta 2013

Evil Dead

Kuva täältä

Ohjaaja: Fede Alvarez
Käsikirjoitus: Fede Alvarez & Rodo Sayagues
Tuottajat: Sam Raimi, Bruce Campbell & Robert Tapert
Pääosissa: Jane Levy, Shiloh Ferdinandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas & Elizabeth Blackmore
Kesto: 1h 30min
Ikäraja: 18

Sam Raimin kauhuklassikon uusintaversiossa joukko nuoria on alkuperäisen tapaan päätyneet mökkiin metässä. Vanhasta versiosta poiketen kyseessä ei ole perinteinen nuorten biletys reissu, vaan aikomuksena on vieroittaa yksi nuorista huumeista. Keskusteluista selviää, että narkkari Mian (Jane Levy) kohdalla on vastaavaa koetettu jo aiemmin siinä kuitenkaan onnistumatta. Nyt kuitenkin mukana on etäiseksi jäänyt isoveli (Shiloh Ferdinandez) tukemassa pitkästä aikaa pikkusiskoaan tyttöystävänsä kera. Viisikko aloittaa projektinsa, kunnes huomion kiinnittää lattialuukku ja kellarista löytynyt Kuolleiden kirja. Joukon nörttivahvistus ei osaa pitää mielenkiintoaan erossa opuksesta ja tulee lausuneeksi ääneen sanat, joilla juurikin herätetään metsän pahat demonit tekemään tuhoaan. 

Katsastin ennen tätä uudempaa versiota sen kuuluisan vanhemman Evil Dead:n vuodelta 1981, joka on hämmästyttävän itseironinen noinkin vanhaksi leffaksi. Tehosteissakin löytyy hienoa kikkailua aikaansa nähden, esimerkiksi peilikohtauksessa. Elokuva on myös tahattoman sekä tahallisen hauska ja jopa pelottavakin. Uudempi Evil Dead ei varsinaisesti toista samaa uudelleen, vaan tekee samalla leikkikentällä oman leikkinsä. Joitakin merkittäviä kohtauksia on toki toistettu, joista tulee se mukava mieliyhtymä alkuperäiseen.

Kuva täältä

Kauhuelokuvissa rankkaan onnistumista yleensä kahdella osa-alueella: Kuinka pelottava elokuva on? Kuinka hyvä juoni/tarina/mukaantempaavuus on eli samantapainen asteikko kuin tavallisten elokuvien rankkaamisessa. Harva kauhuleffa tosiaan toimii molemmilla alueilla, mutta tosiaan kauhukuville suon siinä mielessä vapauden, että jos ne onnistuvat pelottamaan tarpeeksi, on kaikki muu ihan yksi hailee. 

Evil Dead on tarinallisesti ihan kelpo tavaraa. Kerrankin on hyvät perusteet mennä epäilyttävälle ja syrjäiselle mökille ja kerrankin on kunnon syy miksi sieltä ei myöskään heti lähdetä. Kauhukuvissa kun usein saa turhautua henkilöhahmoihin, jotka tekevät täysin järjenvastaisia juttuja ("hajaannutaan" räks "kuka siellä? menenpä katsomaan" jne), mutta tässä suhteessa Evil Dead tarjoaa aika hyvät selvitykset miksi kuka tekee mitäkin. Poikkeuksena yhdessä kohdassa elokuva alkaa mennä omia menojaan ja tekijät ovat selvästi tietoisia tästä ja laittavat nörttihahmon suuhun repliikkejä, joista voi tulkata heidän sanovan katsojalle "joo joo tiedetään, ei me teitä niin tyhminä pidetä, mutta kohta pidetään hauskaa"

Kuva täältä

Pelottavuus on vähän niin ja näin. Tehosteet ovat ihan huippuluokkaa ja niin aidonnäköistä, että ällöttää ja en yhtään ihmettele ikärajan hilausta maagiseen k18:sta. Goreahan Evil Dead pääasiassa on, mikä nyt ei sinänsä ole se oma lempparikategoria kaikista kauhun lajeista. Välillä on ihan kiva päästä yökkäilemään, mutta Evil Dead:n mopo lähtee kyllä vähän käsistä mässäilyn kanssa loppua kohden. Yllätyin kuitenkin positiivisesti saadessani omaa suosikkipelotteluani, johon en todellakaan ollut varautunut. Hahmojen etenkin likkojen ollessa demonimuodossaan tummat hiukset naamalla ja hilaten itseään uhria kohti tuli itselleni hurjat kauna-vibat. Tosin homma katkeaa aina siinä kohtaa kun demonisoidun tytön naama näytetään ja suusta tulee ties mitä tekstiä (tai oksennusta tai jotain). Toisaalta jos tämä olisi ollut yhtään enempää Kaunapainotteinen, en olisi nukkunut seuraavana yönä.

Evil Dead on goreilustaan huolimatta oikein hyvää kauhuruokaa ja hyvää vastapainoa varmasti niille, jotka ovat jo saaneet tarpeekseen K16 yliluonnollisista aavejahdeista. Sam Raimin klassikon ystäville must-see elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...