21. helmikuuta 2015
The Imitation Game
Ohjaaja: Morten Tyldum
Käsikirjoitus: Graham Moore, perustuu Andrew Hodgesin kirjaan Alan Turing: Enigma
Musiikki: Alexandre Desplat
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Mark Strong, Charles Dance, Matthew Goode, Allen Leech, Rory Kinnear & Steven Wadding
Kesto: 1h 54min
Ikäraja: 12
The Imitation Game kertoo brittiläisestä matemaatikko Alan Turingista ja hänen avainasemastaan toisessa maailmansodassa. Turing toimi johtohahmona salaisessa koodinpurkuoperaatiossa, jonka tarkoituksena oli murtaa saksalaisten käyttämän Enigma-laitteen tuottamat viestit. Elokuva keksittyy pääasiassa tämän murtamattomana pidetyn haasteen ratkaisemiseen ja sitä kautta myös sen vaikutuksista sodankäyntiin. Turingin elämästä raotetaan myös tämän lapsuuden tapahtumia kouluikäisenä sekä kolutaan hänen sosiaalisia vaikeuksiaan, jotka jatkuivat aina aikuisiälle asti. Turingin merkittävä osallisuus toiseen maailman sotaan tuli ilmi suurelle yleisölle vasta kauan hänen oman kuolemansa jälkeen. Vielä kauemmin meni Turingin homoseksuaalisuudesta saadun tuomion kumoamiseen, joka tapahtui vasta vuonna 2013.
The Imitation Game on ehdokkuuksien määrässä yksi merkittävimpiä Oscar-elokuvia, sillä se on kerännyt kokoon peräti 8 ehdokkuutta. Ainoastaan ehdokkuuksissa sen edellä liitelee Birdman sekä Grand Budabest Hotel, molemmat yhdeksällä ehdokkuudella. Imitation Game on vahvasti verrannollinen myös toiseen kilpailijaansa, Kaiken teoriaan, sillä molemmat esittelevät elokuvan keinoin tosielämän merkittävän neron. Imitation Game ei kuitenkaan iske läheskään yhtä syvälle tunnetason puolella ja jää ehkä himpun verran oman laskelmointinsa varjoon. Jossain arvostelussa oli kuvailtu Kaiken teoriaa oppikirjan mukaiseksi Oscar-elokuvaksi, mutta pikemminkin leima istuisi paremmin tähän elokuvaan, jos sen haluaa tulkita laimeammassa merkityksessään.
Tositarina elokuvan taustalla on ehdottomasti mielenkiintoinen. Ratkaisu rakentaa elokuva Enigman päälle on samaan aikaan sen vahvimpia puolia, mutta toisaalta se syö aikaa henkilökuvauksesta, joka osaltaan selittää sen "tunneköyhyyttä". Elokuvahan ei missään nimessä ole huono, ainoastaan Oscar-tasolla kilpaillessa ei se kirkkain hevonen. Näiltä elokuvilta kun on lupa odottaa tavallista enemmän. Eritoten Turingin hahmosta löytyessä monia kipupisteitä autistisista piirteistä seksuaaliseen suuntautumiseen, joten kyynenkanaviin suunnattu voimakkaampi kiskonta olisi ollut paikallaan.
Onneksi olin paremman puoliskon suosituksesta tutustunut Enigma-laitteeseen, sen toimintaan ja koodin purkamiseen jo etukäteen aiheesta kertovan youtube-videon avulla. Kyseisellä videolla selitetään hyvin selkokielisesti koko masiinan toiminta. Iso osa siitä silti edelleen menee yli ymmärryksen, mutta siitä saa käsityksen laitteen monimutkaisuudesta. Suosittelen videoon tutustumista ennen elokuvan katsomista, sillä elokuva ei perehdy loppujen lopuksi aiheeseen kovin syventävästi. Katso myös jatko-osa video, jossa kerrotaan puutteesta Enigma-koneesta, joka auttoi myös koodin purkamisessa.
Kuten olen jo pari kertaakin todennut parissa aikaisemmassa postauksissa, haluan miespääosa Oscarin menevän Redmaynelle huolimatta Cumberbatchin suorituksesta. Olen edelleen samaa mieltä. Benedict tekee hyvää jälkeä näyttelyn puolesta, mutta ei tämä vertoja vedä esimerkiksi hänen varmasti tunnetuimpaan rooliinsa Sherlock Holmesina. Yksinkertaisesti Redmayne nyt vain sattuu olemaan tällä kertaa parempi, mutta varmasti lahjakas herra Cumberbatch saa vielä tilaisuutensa. Keira Knightley on tavallista parempi Joanin roolissaan, mutta hänenkin vastustajansa naispääosa kategoriassa ovat pikkaisen liian kovat voittoa ajatellen.
The Imitation Game on Oscar-hulluille must see katsottava ja aivan varmasti muillekin aiheesta kiinnostuneille katsottavan arvoinen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti