11. helmikuuta 2015

Wild - Villi vaellus


Ohjaaja: Jean-Marc Vallée
Käsikirjoitus: Nick Hornby, perustuu Cheryl Strayedin kirjaan Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail
Pääosissa: Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski, Keene McRae, Gaby Hoffmann & Michiel Huisman
Kesto: 1h 55min
Ikäraja: 12 

Tositapahtumiin pohjaava Wild kertoo nuoren naisen koettelemuksista tämän haastaessaan itsensä suorittamaan henkisesti sekä fyysisesti vaativan vaellus-haasteen. Cheryl Strayed (Witherspoon) on kohtaamansa menetyksen ansiosta ajautunut täydelle tuuliajolle omassa elämässään. Nainen pakenee sisällä vellovaa tuskaansa huumeiden turruttamaan maailmaan ja irtosuhteisiin. Vasta läheisten puuttuminen saa Cherylin katsomaan omaa itseään, eikä hän pidä enää näkemästään. Törmättyään opukseen PCT:stä (Pacific Crest Trail), vaellusreitistä Meksikon rajalta aina Kanadan rajalle asti, tuntuu se juuri oikealta tavalta palata takaisin omaksi itsekseen.


Wildin pohjana on Cheryl Strayedin omiin kokemuksiin pohjaava muistelmateos, jonka elokuvaoikeudet Reese Witherspoon osti jo ennen kirjan julkaisua. Luonnollisesti pääosa elokuvassa lankesi myös Witherspoonille, joka osoittautui kannattavaksi valinnaksi, onhan hän ehdokkaana parhaan naispääosan Oscariin. Niin ikään ehdokkuuden sai myös Cherylin äitiä sivuosassa näyttelevä Laura Dern. Ohjaaja Jean-Marc Vallée on itselleni tuttu yhdestä viime vuoden parhaasta elokuvasta, Dallas Buyers Clubista.

Wildin kohdalla ei voi välttyä vertailulta viime vuoden Tracks elokuvan kanssa. Molempien pohjana on vaeltajiensa omat teokset, pääosassa nuori nainen ja jonkinlainen itsensä etsiminen fyysisen ponnistuksen kautta. Erottavina piirteinä vaellus ympäristö, joka Tracksissä pääsi oikeuksiin visuaalisestikin. Siinä missä Tracksissä uhat olivat enemmänkin luonnon tuottamaa, Wildissa ne ovat muut ihmiset, varsinkin miespuoleiset. Tracksin rankkasin jopa viime vuoden parhaimmistoon, oli se sen verran onnistunut ja päästi kokemaan vaelluksen vahvasti samaistumisen kautta. Wild puolestaan ei ole ihan niin korkealle ponnistava teos, sillä loistavasta roolisuorituksesta huolimatta, en saa niin syvää otetta Cherylin hahmoon. Wild on huomattavasti karumpi kuin Tracks, mutta samalla kiehtoo jopa toisinaan inhan realisminsa kanssa.


Kuten aiemmin todettua oli Reese Witherspoonin roolisuoritus erittäin onnistunut tässä elokuvassa. Itselläni on edelleen Reesestä jäänyt mielikuva herttaisten roolien tytöstä, vaikka hän on tehnytkin jo huomattavasti erilaisempia rooleja. Cheryl ei ole mikään puhtoinen hahmo, vaan ihmisraakile, mutta samalla heikkouksineen kovin inhimillinen. Takaumien kautta valottuu enemmän, mikä ajoi Cherylin raiteiltaan ja viimeistään se saa ymmärtämään hahmoa. 

Wild on Oscar-tasolla ihan ok teos, yleisellä tasolla puolestaan erinomainen. 

Elokuvan trailerin sijaan istutan elokuvasta jääneen korvamadon tähän:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...