3. helmikuuta 2015

Boyhood


Ohjaaja: Richard Linklater
Käsikirjoitus: Richard Linklater
Pääosissa: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater, Libby Villari, Marco Perella & Brad Hawkings
Kesto: 2h 43min
Ikäraja: 12

Boyhood kertoo nimensä mukaisesti pojasta, tämän elämästä ja kasvusta aikuisuuteen. Mason Evans jr. (Coltrane) on elokuvan alussa vasta 6-vuotias ja asuu siskonsa sekä äitinsä kanssa. Lasten biologinen isä koittaa tehdä paluuta lasten elämään ilmeisen riitaisan eron jälkeen. Olivia-äiti (Arquette) kamppailee omien tulevaisuuden suunnitelmien kanssa tasapainotellen yksinhuoltajan arjen kanssa. Elokuva etenee muutamien vuosien harppauksissa leikaten aina eri elämän vaiheisiin arjesta juhlaan. Seuraamme pojan sekä tämän perheen tavallista eloa, kasvua kohti aikuisuutta ja elämän tuomia muutoksia. Boyhoodissa erikoista on ajankulun realistinen seuraaminen, vaikka elokuva onkin täysin käsikirjoitettu. Sitä kuvattii 12 vuoden ajan, aina muutaman viikon pätkinä per vuosi. Elokuvan pääosassa nähtävä Coltrane oli kuvausten alussa 6-vuotias ja niiden päätyttyä saavuttanut 18-vuoden iän. Kärsivällisyys on palkittu kriitikoiden suitsuttaessa elokuvaa ja sen saadessa myös 6 kipaletta Oscar-ehdokkuuksia mukaan lukien kovimmat kategoriat paras elokuva, käsikirjoitus ja ohjaus. 

Boyhoodin vahvuus onkin sen todenmukaisessa kuvauksessa. Asiat eivät tunnu käsikirjoitetulta, vaan tuntuu kuin seuraisi oikean perheen elämää. Elokuvassa on helppo olla läsnä, kun kaikki tapahtumat tulevat hyvin lähelle katsojaa juurikin sen dokumenttimaisen olemuksen takia. Vaikka Boyhoodista puuttuu sinänsä se tavoitteellinen päätepiste, ei se ole vailla punaista lankaa. Lankana toimii pojan elämä, jonka seuraaminen on erittäin luontevaa. Ainoa huonompi puoli on elokuvan kesto, joka tuntuu, vaikka siihen olisi varautunutkin.


Ellar Coltrane on ihan kohtuullisen hyvä Masonin roolissaan, vaikka ei mitään huimaa suoritusta vedäkään. Masonin on ilmeisesti tarkoitus olla luonteeltaan vähän sivustaseuraaja ja on oikeastaan virkistävääkin nähdä päähenkilön olevan lähempänä tavallista jannua. Samatha-siskon roolissa yhtä lailla kasvutarinan tekee ohjaaja Linklaterin oma tytär Lorelei, joka puolestaan jää erittäin hyvin mieleen onnistuneella suorituksellaan. Konkarit Arquette ja Hawke tekevät myös molemmat hyvää jälkeä, molemmat Oscar-ehdokkuuden arvoisesti.

Boyhood on ehdottomasti katsottavan arvoinen elokuva, kunhan varautuu pitkään kestoon.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...