18. huhtikuuta 2015

Big Game


Ohjaaja: Jalmari Helander
Käsikirjoitus: Jalmari Helander & Petri Jokiranta
Kuvaaja: Mika Orasmaa
Musiikki: Juri Seppä & Miska Seppä
Pääosissa: Onni Tommila, Samuel L.Jackson, Jorma Tommila, Ray Stevenson, Felicity Huffman, Jim Broadbent, Victor Garber, Mehmet Kurtulus & Ted Levine
Kesto: 1h 30min
Ikäraja: 12 

Yhdysvaltain presidentti (Samuel L. Jackson) saattajineen on saapumassa Suomeen valtiovierailulle, kun heitä kuljettanut lentokone joutuukin hyökkäyksen kohteeksi ja syöksyy maahan. Presidentti saadaan onneksi ajoissa pelastuskapselin huomaan ja rysähtää maan kamaralle vahingoittumattomana. Vaara ei kuitenkaan ole vielä ohi, sillä presidentin perässä on suurella metsästysvietillä varustettu joukko terroristeja. Metsän siimeksessä presidentti kohtaa kuitenkin odottamattoman toverin, 13-vuotiaan suomalaispoika Oskarin (Onni Tommila), joka on suorittamassa omaa aikuistumisriittiään. Oskari päättää auttaa presidenttiä selviytymään ulos metsästä ja ennenkaikkea lähestyvän vaaran kynsistä.Jalmari Helanderin aikaisempi pitkä elokuva Rare Exports osoitti jo tekijänsä kyvyn ajatella laatikon ulkopuolelta. Se oli kerrassaan virkistävän erilainen elokuva tavanomaiseen Suomi-leffaan verrattuna, mutta ei myöskään suoranainen Hollywood-kopio. Elokuvan perusidea oli sopivan simppeli ja hieman hullunhauska, mutta se toimi. Yhtä lailla samalla mainiolla kaavalla toimii Big Game.

Koko epäuskottava ajatus presidentin ja suomalaispojan seikkailusta menee omituisella tavalla täysin läpi Helanderin osaavissa käsissä. Aivan kuin aineksia olisi ammennettu lasten leikkien käänteistä sekä niiden rajattomasta mielikuvituksesta ja elokuvakoneesta lopullisesti läpitullut tuotos on säilyttänyt kuitenkin mukanaan jotain tavattoman viatonta kaiken leikin ohella. Tehosteet ovat ensiluokkaisen näköisiä, täysin hollywood-tasoa, joka tässä kohtaa on ehta kehu. Tunnelmasta huolehtii yhtä korkean tason seikkailuhenkinen musiikki, jonka takana ovat samat jannut kuin Rare Exportsissa. Mahottoman komeat maisemat ovat myös elokuvan valttikortti, vaikka kyseessä ei olekaan kotimaan mannut. Itse en koe asiaa ongelmallisena, miksei saisi laittaa nätimpää päälle, jos sellaiseen mahdollisuus kerran on.


Jo Rare Exports elokuvasta sekä lyhäreistä tuttu Olli Tommila, on päässyt pääosaan tähänkin elokuvaan. Olen tiennyt Tommila juniorin olevan Jorma Tommilan poika, mutta tänään vasta selvisi, että pikkumies on vielä kaiken lisäksi ohjaajan sisarenpoika (!!). Joka tapauksessa tuttu kokoonpano tuntuu toimivan toistamiseenkin, sen verran uskottavasti molemmat Tommilat suoriutuvat. Huipuin juttu on tietenkin Samuel L. Jacksonin mukaan saanti ja toki muutaman muunkin tunnetun nimen (Huffman, Broadbent, Stevenson...). Ainoastaan omituista on presidentin avuttomuus ja Jacksonin kaltainen kovamaineisten roolien esittäjä tätä tulkitsemassa. On todella vaikea mahduttaa aivoihin, että Samppa ei vaan kaiva asetta takataskusta ja huutele motherfuckeria. 

 Big Game edustaa sitä harvinaislaatuista, oikeasti hyvää kotimaista elokuvaa, jota ei tule vastaan joka päivä. Suuret suositukset!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...