1. huhtikuuta 2015

TV Poiminta: Miyazakin maailma

Lauantai 4.4 
Yle Teema, klo 17.30 - 22.50

Tulevana lauantaina on Yle Teemalla erikoispitkä Teemalauantai, joka on omistettu elokuvalegenda Hayao Miyazakille ja Studio Ghiblille. Teema esittää kaksi Ghiblin vanhempaa klassikkoelokuvaa Totoron ja Laputan. Elokuvien jälkeen tulee elokuvateatterilevityksessäkin ollut dokumenttielokuva The Kingdom of Dreams and Madness, joka kertoo itse Miyazakista ja Studio Ghiblistä. Elokuvat esitetään alkuperäisellä japaninkielisellä ääniraidalla, suomenkielisin tekstityksin. Ohjelma on mahdollista katsoa Yle areenasta, mutta vain suorana. 


Naapurini Totoro (1988)
Tonari no Totoro
klo 17.30 - 18.53


Lainattu omasta Ghibli-elokuvat top 10-listasta, jossa Totoro oli ja tulee aina olemaan numero yksi:

"Totorolla on täysin epäreilu etulyönti asema muihin nähden, sillä tämä on Porco Rosson lisäksi ainoita, jotka olen nähnyt ihan pienenä ensimmäistä kertaa. Yle esitti tämän joskus vuonna kekäle ja pökäle, mutta nimellä Näkymätön ystävä. Ihastuin tähän oitis ja vieläkin monen vuoden ja monen katselukerran jälkeen ei tule minkään sortin kyllästymistä vastaan.

Juoni: Kaksi tyttöä, Mei ja Satsuke muuttavat isänsä kanssa idylliseen uuteen kotiin luonnon rauhaan. Perheen äiti taas on sen verran sairaana, että hän joutuu olemaan sairaalassa. Uusi asuinpaikka tuo äidin lähemmäksi ja tutustuttaa molemmat tytöt metsän hellyttäviin henkiin: Totoroihin.

Totoro on kuten dvd:n takakannessakin lukee ”Studio Ghiblin kallisarvoisin elokuva-aarre” ja en ole varmasti ainoa, joka kokee tämän myös tavallaan omaksi aarteekseensa, jonka pariin on aina yhtä ihana ja mieltä lämmittävä palata :) "Laputa - Linna taivaalla (1986)
Tenkū no shiro Laputa
klo 18.53 - 20.53
Laputa on Studio Ghiblin ensimmäinen elokuvajulkaisu ja itsensä Miyazakin kirjoittama ja ohjaama elokuva. Herran aikasempi elokuva Tuulen Laakson Nausicaä ei ollut vielä Studio Ghibli nimen alla tehty, mutta sen menestys johti Studio Ghiblin syntyyn. Nausicaä ja Laputa ovat kuitenkin tyylillisesti selvästi sukua toisilleen ja löytyypä niistä yksi samanlainen otuskin, kannattaa siis katsastaa myös Nausicaä, jos suinkin mahdollista.

Juoni: Kaivoskaupungissa asuva hieman rämäpäinen poika Pazu kohtaa sattumalta taivaalta kirjaimellisesti leijailevan tytön nimeltä Sheeta. Sheetan kaulassa oleva valoa hehkuva koru näyttäisi mahdollistavan lentämisen ja olevan muutoinkin sidoksissa tyttöön. Pazu uskoo myyttisen leijuvan kaupungin, Laputan, olemassaoloon, sillä hänen isänsä onnistui aikanaan ottamaan siitä valokuvan. Sheetalla on myös omat yhteytensä Laputaan, vaikka hän ei vielä siitä tiedäkään. Maaginen koru vetää puoleensa muitakin, joita sen ominaisuudet kovasti kiehtovat.
The Kingdom of Dreams and Madness (2013) 
Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina
Yume to kyôki no ohkoku
klo 20.53 - 22.50 

Kuva täältä

" Studio Ghibli täyttää pian 30 vuotta, ja aikojen muutoksesta kertoo se, että tähän asti salamyhkäisyydestä tunnettu studio on päästänyt dokumentaristin kameroineen seuraamaan studion tekemisiä. Hirokazu Kore-edan (Isänsä poika) teoksissa apulaisohjaajana työskennellyt Mami Sunada on saavuttanut Ghiblin maestrojen täyden luottamuksen, jonka turvin hän vie meidät studion jokapäiväiseen elämään ja käänteentekeviin hetkiin, seuraamaan ainutlaatuista työtä kärpäsenä katossa. Dokumentin teatterilevityksestä tuli odotetusti huomattava tapaus Japanissa.

Nauravainen Hayao Miyazaki on äänessä lähes koko ajan. Isao Takahata on pohdiskeleva, hiljainen osapuoli. Ghiblillä kokataan yhdessä, voimistellaan pitkien piirrossessioiden jäykistämiä niveliä ja nauretaan paljon kiireestä ja paineista huolimatta. Vierailemme Hayao Miyazakin talossa. Pääsemme mukaan tupakkatauolle hiljaisella katolla. Tapaamme myös Helsingissä Maameren tarinoiden kanssa vierailleen Gorō Miyazakin.

Koska Ghibli on hyvin tasa-arvoinen yhteisö, Sunada antaa esiintymisvuoron myös studion kissoille." (lainattu Studio123:n nettisivuilta)Kiitokset vielä Artulle, joka vinkkasi tästä!
Ylen omilla sivuilla oleva juttu täällä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...