14. helmikuuta 2017

Life, animated


Ohjaaja: Roger Ross Williams
Käsikirjoitus: Ron Suskind, jonka teos Life, Animated: A Story of Sidekicks, Heroes, and Autism ollut elokuvan pohjana
Musiikki: Ylan Stark & T. Griffin
Pääosissa: Owen Suskind, Ron Suskind, Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried & Alan Rosenblatt
Kesto: 1h 31min
Ikäraja: S

Life, animated kertoo Owen Suskind nimisestä miehestä. Dokumentin alussa Owenin vanhemmat kertovat miten Owen oli ihan pienenä aivan tavallinen poika. Sitten kaikki muuttui hänen ollessaan 3-vuotias, joilloin hän sulkeutui maailmalta täysin ja lakkasi puhumasta. Mittavien tutkimusten jälkeen vanhemmille selviää, että heidän poikansa vaivaa kutsutaan autismiksi. Osa lapsista ei koskaan opi enää puhumaan tai kykene normaaaliin itsenäiseen elämään. Dokumentti kertoo siitä, miten Owen löysi viimein yhteyden muuhun maailman animaatioelokuvien kautta.


Kyseessä ei olleet edes mitkä tahansa animaatioelokuvat, vaan nimenomaan Disneyn animaatiot. Onkin harvinaisen poikkeavaa, että Disney on sallinut materiaalinsa käytön oman tonttinsa ulkopuolella. Näiden animaatioiden avulla, niiden liioitelluilla ilmeillä ja eileillä ja selkeän maailman avulla Owen pystyi jäsentämään viimein oikeaa maailmaa. Sitä ennen kaikki oli vain ärsykkeiden kohinaa hänen vastaanottimillensa. Puhe saapui lopulta disney-repliikkien jouduttamana. Nämä vuorosanat kaikista suosikkielokuvistaan Owen oli oppinut jo ulkoa. Nyt aikuisenakin Disney-elokuvat ovat edelleen se numero yksi Owenin elämässä ja ikuinen kiinnostuksen kohde.


Owen, aikuisuudestaan ja kaikesta tukiterapiastaan huolimatta, elää edelleen tuetusti. Tietyt asiat tavallisessa elämässä ovat edelleen haastavia, sillä kaikki ei mene niin yksinkertaisen selkeästi ja ennakoitavalla kaavalla kuin hänen rakkaissa elokuvissaan. Haastetta luovat niin konkreettiset asiat kuten laskujen maksamiset ja vastaavien askareiden hoito, mutta myös vuorovaikutus ja ihmissuhteet. Owen haluaisi olla kuitenkin pohjimmiltaan kuten muutkin ja käydä esimerkiksi töissä tavallisten ihmisten tapaan. Muutokset elämässä aiheuttavat kaaosta hänen sisimpäänsä ja omia tunteita on haastavaa käsitellä. Puhelimen päästä löytyy onneksi vanhemmat sekä isoveli, jonka tehtävänä on vielä jonain päivänä olla päävastuussa Owenista, sitten kun heidän vanhempansa eivät siihen enää kykene.


Kaikista haasteistaan huolimatta Owen on kuitenkin päässyt pitkälle. Tämä kehitys sekä hänen alati kannustavat ja välittävät läheisensä ovat armottoman liikuttava puoli tässä dokumentissa. Välissä näemme animoituja paloja Owenin kirjoittamasta tarinasta, joka heijastaa hänen omaakin elämäänsä. Elokuva on saanut Oscar-ehdokkuuden vuoden parhaan dokumentin kategoriasta ja sen paikan se todella on ansainnut. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...