18. heinäkuuta 2011

Harry Potter and the Deathly Hallows part 2


Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2
Ohjaaja: David Yates
Käsikirjoitus: Steve Kloves
Musiikki: John Williams & Alexandre Desplait
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rubert Grint, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Gary Oldman, Helena Bonham-Carter, John Hurt, David Thewlis & Maggie Smith
Ikäraja: 11
Kesto: 2h 5min


Olin vain 9-vuotias, kun ensimmäinen Potter kirja julkaistiin Suomessa. Olin 12-vuotias, kun Viisasten kiven elokuva versio tuli ensi-iltaan. Olin 19-vuotias, kun viimeinen Potter-kirja julkaistiin. Nyt 22-vuotiaana näin viimeisen Harry Potter-elokuvan eilen studio123:ssa ja nyt se sitten on ohi, ei enää uutta Potteria odotettavana. Monella muulla kirjojen ja elokuvien ystävällä varmaan sama kysymys mielessä "Mitäs tässä nyt sitten pitäisi tehdä?". Kun on kirjaimellisesti kasvanut Potterien mukana tai minun tapauksessa Danielin mukana, joka on samanikäinen kanssani, kokee pieniä vaikeuksia käsittää "Kaiken päättymistä". Samalla myös on seesteinen ja tavallaan tyytyväinen olo. Vaikea uskoa, että tulee enää vastaavanlaista, yhtä suurta ilmiötä kuin Harry Potter on ollut. Tiedän kuitenkin puhuvani monen puolesta, jos nostan taikasauvaa J.K.Rowling:lle ja kiitän häntä lapsuuteni/nuoruuteni/aikuisuuteni värittämisestä, Kiitos!


Viimeinen elokuva noudattaa tarvittavan uskollisesti kirjan juonta, joten opuksen läpi kahlanneille ei tule suuria yllätyksiä. Tämä ei varmastikaan vähennä katsomisnautintoa tippaakaan, vaan päinvastoin asioissa pysyy paremmin mukana. Itsekin lukaisin kirjan vielä kertaalleen muistinvirkistykseksi ennen elokuvan katsomista ja olen erittäin tyytyväinen, että niin tein. Todella vaikea kuvitella, millaista olisi katsoa elokuvat ilman, että on lukenut kirjat, sillä monesti kirja selittää vielä perusteellisemmin ja ehtii syventyä asioihin, puhumattakaan sitten tapahtumista ja henkilöistä, jotka eivät elokuvaan ole mahtuneet.


Edellisen osan lopussa Voldemort sai käsiinsä yhden kuoleman varjeluksista: seljasauvan, ryöväämällä sen Dumbledoren haudasta ja nyt hän uskoo olevansa voittamaton. Harry, Ron ja Hermione jatkavat hirnyrkkien (=voldemortin sielun palasten) etsintää. Matka johtaa pieneen vierailuun velhojen pankki Irvetaan ja lopulta Tylypahkaan, joka toimii tiluksineen lopullisena taistelutantereena. Luvassa on kylmiä väreitä, kirpaisevia kuolemia sekä kyyneleitä.


Kuoleman varjelukset osa 2 oli kertakaikkisen nautittava kokonaisuus: pelkkänä elokuvana oikein katsottava, mutta saagan päätösosana myöskin pienoinen spektaakkeli, jossa ei kuitenkaan ammuta yli. Myönnän myös kaikista kriittisimpien lasieni jääneen kotiin ja menneeni paikalle fantasiaelokuvien fanina ja suurkuluttajana, mutta mitäs sitten. Kalkaroksen osuus oli paremmin toteutettu kuin odotin ja se sai tarpeeksi aikaa valkokankaalla. Monen monet muutkin sivuhahmot toimivat mainiosti, mutta päällimäisenä jäi mieleen Maggie Smithin Minerva McGarmiwa, josta nähdään taisteluissa hurjempaakin puolta. Lopun kurkkaus tulevaisuuteen oli huomattavasti parempi kuin kirjan lässylää versio (ainoa osa, mistä en vikassa kirjassa pitänyt), vaikka pääkolmikon ikääntyminen olikin vähän hupaisan näköistä. Loppuun oli saatu elokuvan keinoin sitä lämpöä, joka hohkasi vahvimmillaan ensimmäisessä elokuvassa ja tässä sitoo nyt Potter-saagan yhteen pussukkaan kauniille rusetille.

Katsoin elokuvan 2D-version ja kerrankin sen ollessa tarjolla suosittelen sitä vahvasti, sitten kun olette valmiina päättämään oman Potter-matkanne :)

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...