19. helmikuuta 2013

Movie Monday # 80 - Pitäsköhän tää kokea myös kirjana..?

En olekaan aikoihin tehnyt näitä haasteita, kun ei ole tuntunut olevan itseäni tarpeeksi kiehtovia aiheita, mutta tämä kirjoihinliittyvä haaste sopii kuin nakutettu, koska en ole lukemistoani blogissani esitellyt ollenkaan.

” Monet elokuvat eivät ole tuulesta temmattuja vaan perustuvat kirjoihin, hyviin tai huonoihin sellaisiin. Mikä on sinulle sellainen suosikkielokuva, joka pisti sinut lukemaan alkuperäisen tarinan?”
Kirjoja luen harvemmin kuin katson elokuvia, koska elokuvat vievät aikaa kirjoilta (ja ovat enemmän ”mun juttu”). Kuitenkin minulla on aina joku kirja menossa, jota luen sitten iltaisin ennen nukkumaanmenoa tai joskus otan töihinkin mukaan. Jos on oikein mielenkiintoinen tapaus, tulee luettua jatkuvalla syötöllä. Keskimäärin luen about 10-12 kirjaa vuodessa ja näistä ylivoimaisesti suurin osa liittyy elokuviin. Yleensä se käy juurikin niin päin, että olen nähnyt elokuvan ja sitten haluan lukea kirjankin aiheesta. Poikkeuksia on Potterit, Sormusten herra, Hobitti ja Ruohometsän kansa ainakin näin äkkiseltään, jotka olen lukenut ennen elokuvien näkemistä. Suurimmaksi osaksi pidän sekä elokuvasta, että kirjasta yhtälailla. Sormusten herrojen kohdalla saatan jopa pitää elokuvista ihan millin enemmän kuin kirjasta (mutta rakastan siis suuresti kirjaakin, älkää ymmärtäkö väärin!), kun taas Pottereiden kohdalla myönnän kirjojen olevan vielä parempia kuin elokuvat, vaikka nautinkin suuresti myös elokuvaversioista. 

Nostetaanpa esiin muutamia tapauksia, joissa elokuva on saanut minut lukemaan kirjan:


Nälkäpeli – Suzanne Collins

Kaveri luki kyseisen kirjan ennen elokuvaa ja ei ollut niin tyytyväinen elokuvaan, kuin mitä kirjaan. Itselläni kävi juuri toisinpäin eli elokuva ensin ja kirja sen jälkeen, jolloin pidin molemmista. Kirja tietysti havainnollistaa enemmän, mitä Katniss:n pään sisällä liikkuu. Tosin Vihan liekit sain joululahjaksi, joten sen olen lukaissut nyt ennen tulevaa jatko-osaa. Suosittelen lukemaan kyllä kirjatkin, vaikka en ole itse sitä viimeistä vielä lukenutkaan, ovat todella helppolukuisia ja lyhyitä, mutta ehdottoman mukaansatempaavia.


Uhrilampaat & Punainen lohikäärme – Thomas Harris

Kaikki kolme elokuvaa nähtynä jo vuosia ennen näiden kirjojen lukemista. Lukemaan päädyinkin, kun sain lainattua nämä kaksi käsiini. Molemmat tuli luettua nopealla aikavälillä, koska teksti oli helppoa ja kirjat aika lyhyitä. Jälleen oli kuin olisi saanut lisää tavaraa elokuvaan, lisää yksityiskohtia, laajempaa kokonaisuutta.


Linnunradankäsikirja liftareille/ Linnunrata – Douglas Adams

Elokuva oli mainio, mutta jessus kirja oli vielä huisimpi! Ihmettelin kyllä lukemisen jälkeen, miten hyvin tuollainen kaikkea pursuileva sanoilla leikittelevä teos onkin saatu noin hyvin elokuvaksi ja saatu siihen samaa henkeä kuin kirjassa. Linnunradan käsikirja liftareille on siis vasta ensimmäinen tarina koko Linnunrata opuksessa ja suosittelen ehdottomasti kahlaamaan koko höskän läpi.


Piiat, The Help – Kathryn Stockett

Tämän lukemisen kohdalla kävi oikeastaan läpi uudestaan elokuvan, joka menee hyvin kirjaa noudattaen. Tietysti tarina saa lisäsisältöä jälleen, mutta esimerkiksi elokuva helpotti hahmojen kuvittelua mielessä, kun ei tarvinnut vaivata omaa päätään kasvojen muodostukseen, vaan pystyi suoraan ottamaan näyttelijöiden pärstät käyttöön asuineen kaikkineen. Näiden kohdalla pidin molemmista aivan tasan yhtä paljon.


Minun Afrikkani, Eurooppalaisena Afrikassa – Blixen

SPOILERI VAROITUS SPOILERI VAROITUS SPOILERI VAROITUS
Minun Afrikkani on ihana elokuva etenkin sen rakkaustarinan tähden ja kun kuulin sen pohjaavan tuohon kirjaan, niin olihan minun luettava se. Kirja olikin sitten aika pettymys, koska odotin koko ajan suurta romanssia, jota ei koskaan tullut ??!!! Olisin varmasti pitänyt kirjasta enemmän, jos olisin etukäteen tämän tiennyt ja osannut suhtautua sen pelkästään arkiseen Afrikan elon tapahtumia kuvailevaan tyyliin, jossa sinänsä ei tapahtunut ihmeellisiä.


Aiheeseen vielä liittyen kannattaa lukea Miran kirjoitus elokuva versus kirja asettelusta, koska hänen mielipiteensä on pitkälti sama omani kanssa ja itseänikin aina alkaa ottamaan pattiin kun ollaan niin ylikriittisiä kirjoihin pohjaavien elokuvien kanssa. Antakaa niille mahdollisuus! Kirja ei suutu, jos antaudut elokuvalle.P.S. Vielä kirjoihin liittyen, tällä hetkellä lukemistossa on Game of Thrones sarjan neljäs opus eli George R. R. Martinin A Feast  for Crows ja jo ekaa kirjaa myöten on tää nyt vienyt mennessään. TV-sarja on jo niin loistava, mutta voi luoja nää kirjat on vielä parempia! Tosin 3.kirja jätti aika pahat arvet (lukeneet tietää mistä puhun!), niin ei tiedä voiko tuossa enää luottaa mihinkään! mutta ei vaan voi lopettaa lukemista.


4 kommenttia:

 1. Linnunradan käsikirja on L-O-I-S-T-A-V-A! Jos satut kuunnelmista tykkäämään, niin jos esim. kirjastosta saa käsiinsä 80-luvulla suomessa tehdyn version. Se on aivan huippu!

  Alunperinhän Douglas Adams käsikirjoitti The Hitchhiker's Guide to the Galaxyn BBC kuunnelmaksi ja vasta myöhemmin teki siitä kirjan.

  VastaaPoista
 2. Vähän siistiä, mä oon saanu jo kaks epäaktiivista movie mondaylaista osallistumaan tähän aiheeseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli niin hyvä aihe! Poikkeaa kaavasta :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...