25. helmikuuta 2013

Oscar-valvojaiset 2013

Hyvää huomenta maailma! Nyt on nukuttu täydet ”yöunet” joskin hieman eri aikaan kuin tavallisesti. Sain pidettyä urhoollisesti silmäni auki läpi koko Oscar-ruljanssin, eikä kahviakaan tarvinnut juoda, kuin yksi ainoa kupillinen. Jos nyt nukutuilla aivoilla saisi nyhdettyä jotain tekstin tapaista omista illan aikana rustatuista muistiinpanoista. 

Nälkään oli varauduttu


Ensin punaiselle matolle, joka oli alkuun hyvin puuduttavaa, koska ketään merkittävää ei ollut tietenkään vielä niin aikaisin saapunut paikalle. Ensimmäinen omiin silmiin osunut merkittävä henkilö matolla oli Benh Zeitlin, joka siis vastasi yhden tämän vuoden suosikkini eli Beats of the Southern Wildin ohjauksesta. Viimein A-listalaisten alkaessa lipua sisään pääsi ihastelemaan pukupuolta kunnolla. Hienoja asuja oli muun muassa Jessica Chastainilla, Amy Adamsilla ja Reese Witherspoonilla. Erityisen vau efektin saivat aikaan Amanda Seyfried, Jennifer Lawrence, Catherine Zeta-Jones ja Charlize Theron. Jälkimmäinen ei niinkään puvun tähden, vaan yleisen itsevarman olemuksen, lyhyiden hiusten ja kauniiden kasvojen tähden. Quvenzhane Wallis varasti tietysti shown mitä tulee ylisulouteen etenkin hänen söppänän koiralaukkunsa takia. Anne Hathawayn puvusta en ensi alkuun pitänyt, koska se muistutti niin paljon esiliinaa enkä oikeastaan pidä siitä vieläkään, mutta samalla tavalla kuin Theronin kohdalla, oma karisma tekee kokonaisuudesta hienomman. Selkeästi epäonnistuneita pukeutujia osaan nimetä ainakin kaksi. Renee Zellweger ei ollut oikein itsensä näköinen ja mekko kampauksineen oli kauhean pliisu. Toinen neito oli Kristen Stewart, jonka kolttu ei istunut miehustan kohdalta ollenkaan, mutta pahempaa oli neidin koko muu olemus: tukka sekaisin ja silmät näyttivät olevan pienessä pöllyssä. 


Suosikkipukuja! Jostain syystä kaikki valkoisia. Kuvassa: Charlize Theron, Jennifer Lawrence ja Amanda Seyfried

Sitten itse asiaan eli gaalaan, joka oli kokonaisuutena todella todella onnistunut ja jää varmasti minun mieleeni yhtenä parhaista. Kokonaisuus oli yhtenäinen jo pitkälti kantavan teeman eli musiikki elokuvissa tähden, jota tuotiin esille lukuisissa musiikkiesityksissä (Daniel Radcliffe & Joseph Gordon-Levitt, Catherine Zeta-Jones, Jennifer Hudson, Les Miserables, Goldfinger lauluesitys, Barbra Streisand jne.) ja soittamalla elokuvien klassikkotunnareita (Indiana Jones, Rocky, Kummisetä, Singing in the rain, Sound of music jne jne). Seth MacFarlane oli yllättävän hyvä juontaja, vaikka olin etukäteen jo varautunut inhoamaan häntä, koska esimerkiksi Family Guy ei tosiaan ole minun juttu. Seth koetteli vähän kepillä jäätä sopivissa määrin, aiheutti muutaman kohauksen, mutta jäi mieleen miellyttävänä kaverina.


Ensimmäinen pysti eli paras miessivuosa ei olisi voinut mennä oikeampaan osoitteeseen kuin Dr. Schultz:lle eli Christoph Waltz:lle elokuvasta Django (JES). Animaatio puolella lyhäri palkinnon sai täysin odotetusti Räyhä-Ralfin alussa nähtävä Paperman ja itse paras animaatio olikin Brave, joka oli aivan ihana tapaus kyllä. Kuvaus ja Erikoistehosteet olisin suonut jollekin muulle, sillä nyt ne rohmusi Piin elämä. Etenkin kuvaus olisi pitänyt mennä Anna Kareninalle (pöh pöh). No mutta onneksi Anna Kareninaa muistettiin puvustuksen palkinnolla täysin ansaitusti. Maskeerauksen puolestaan vei toinen suosikkini Les Miserables.


Les Miserables jatkoi voittoaan toisella pystillä äänityksestä. Äänieditointi pystin kohdalla kävi harvinaisempi tilanne, kun Zero Dark Thirty ja Skyfall saivat tasapelin! Hauskaahan oli tilanteessa vielä se, että kun Mark Walhberg ilmoitti tilanteen olevan tasapeli, luulivat kaikki (mukaan lukien minä) hänen heittäneen vitsin. Naissivuosan vei oikeutetusti ja odotetusti Anne Hathaway Les Miserablesista ja hänen puheensa oli aivan ihanan tunnerikas. Leikkauksen vei välistä Argo, Lavastuksen Lincoln, Musiikin Piin elämä… pyhpah. Seuraavan palkinnon kohdalla pääsi taas tuulettamaan, kun Adele kahmaisin parhaan biisin Skyfall:sta!


Sitten siirryttiin isoihin pysteihin ja itseäni niin riipaisi tässä kohtaa kun Beats of the southern wild ei saanut Sovitetun käsiksen pystiä, vaan sen vei Argo. Suru kuitenkin unohtui nopeasti, kun seuraavan Alkuperäisen käsiksen vei oma suosikki Django ja Tarantino piti aivan mahtavan puheen. Ohjauksen kohdalla olin taas sormet ja varpaat ristissä Beasts:n kohdalla, mutta ei niin ei, se oli taas se Piin elämä ja Ang Lee. Vuoristorata linja jatkui, kun taas sai riemuita Naispääosan mennessä Jennifer Lawrencelle, jolloin Unelmien pelikirja sai ensimmäisen ja ainoan palkintonsa. Miespääosa suuntasi Abraham Lincolnille eli Daniel Day-Lewisille, jonka roolisuoritus oli kyllä sen arvoinen, pakko myöntää. Itse parhaan elokuvan kohdalla olin sitten taas ne sormet ja varpaat ristittynä, että sen veisi joko Beasts of the Southern Wild TAI Django TAI Les Miserables tai edes Unelmien pelikirja. Palkinnon vei sitten veikkaustilastojen kärkinimi Argo….. 


Vaikka ei mennyt kaikki niin kuin omassa käsikirjoituksessani, täytyy sanoa että oli niin hieno gaala. Ei ollut selkeää palkintorohmua ja ehdolla oli niin hyviä kuvia että! Ja suosikkini saivat onneksi muutamiakin palkintoja ja pääsi oikeasti tuulettamaan kisakatsomossa. Toivottavasti ensi vuonna saadaan kokea yhtä hieno gaala!


Piin elämä: 4 (Kuvaus, Erikoistehosteet, Musiikki, Ohjaus)

Argo: 3 (Paras elokuva, Leikkaus, Sovitettu käsikirjoitus)

Les Miserables: 3 (Maskeeraus, Äänitys, Naissivuosa)

Django 2 (Alkuperäinen käsikirjoitus, Miesivuosa)

Skyfall 2 (Paras kappale, Äänileikkaus)

Lincoln 2 (Miespääosa, Lavastus)

Anna Karenina 1 (Puvustus)

Unelmien pelikirja 1 (Naispääosa)
1 kommentti:

  1. Mäkin tykkäsin gaalasta kovasti ja joo, minäkin luulin Wahlbergin ensin vitsailleen. :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...