8. maaliskuuta 2013

Pilvikartasto


Ohjaaja: Lana Wachowski, Andy Wachowski & Tom Tykwer
Käsikirjoitus: Lana Wachowski, Andy Wachowski & Tom Tykwer, perustuu David Mitchell:n kirjaan
Musiikki: Tom Tykwer, Johnny Klimek & Reinhold Heil
Pääosissa: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbend, Hugo Weaving, Jim Sturges, Doona Bae, Ben Whishaw, James D'arcy, Hugh Grant, Susan Sarandon, Zhou Xun, Keith David & David Gyasi,
Kesto: 2h 44min
Ikäraja: 12

Pilvikartasto sijoittuu kuuteen eri aikakauteen, joiden tapahtumat ja ihmiset nivoutuvat kohtalon pyörteissä toisiinsa. Aikaisimmassa ajassa 1800-luvun Tyynellämerellä seilaa Adam Eving (Jim Sturges) ja kirjoittaa seikkailuistaan mystisen sairauden viedessä häntä vuoteenomaksi. 1930-luvulla lahjakas nuori säveltäjä Robert Frobisher (Ben Whishaw) hakeutuu kokeneemman ja kuuluisamman  säveltäjän Vyvyan Ayrs:n (Jim Broadbend) oppiin säveltääkseen elämänsä teoksen Cloud Atlas Sextet:n. Seuraavassa ajassa olemme 70-luvulla seuraamassa journalisti Luisa Rey:n (Halle Berry) elämää, joka törmää sävellysteokseen ja ihmiseen, joka on ollut vaikuttamassa sen syntyyn. Rey saa myös kaivettua esiin arveluttavia asioita uudesta ydinvoimalasta ja joku selvästi haluaa hiljentää hänet. Nykyajassa vuodessa 2012 kustantaja Timothy Cavendish (Jim Broadbend) joutuu taloudellisiin vaikeuksiin ja päätyy lopulta veljensä ansiosta vangiksi vanhainkotiin. Tulevaisuuden Neo Soul:ssa vuonna 2144 kloonattu pikaruokalan tarjoilija Sonmi-451, joutuu alunperin tahtomattaan osaksi kapinallisten liikettä, mutta nähtyään karun todellisuuden omasta elämästään, tulee hänestä sen valtahahmo ja kapinan symboli. Vielä kauempana tulevaisuudessa Sonmi on erään alkukantaisen yhteisön silmissä jumala. Tässä ajassa päähenkilö on Zachry (Tom Hanks), joka haluaa vain pitää kaltaisensa turvassa julmilta Kona heimon jäseniltä. Kylään saapuu vieraaksi Meronym (Halle Berry), joka on osa teknologiaa vielä hyödyntävää kansakuntaa ja etsii nyt jotain tärkeää vuorilta, jonne kylän väki ei suostu menemään. 


Pilvikartastosta ei mainoksen perusteella saanut vielä paljoa irti tai pikemminkin siitä sai niin paljon kaikkea irti, että itse elokuva oli vain nähtävä saadakseen asiasta paremman selon. Etukäteen oleviakin odotuksia on vaikea määritellä, ainoastaan kun tekijäpuolelta löytyvät Matrixin ohjaaja/käsikirjoittaja "veljekset", osasi varautua ihmisluonnon käsittelyyn, pinnan alta löytyviin salaisuuksiin sekä futuristisiin toimintakohtauksiin. Edellä mainittuja asioita siinä toki oli, mutta myös niin paljon enemmän kaikkea. Itse koin elokuvan käsittelevän juuri sitä, kuinka mitättömältä tuntuva teko voi vaikuttaa ratkaisevalla tavalla tulevaisuudessa. Erityisesti hyvillä teoilla, toivolla ja rakkaudella muovataan alati parempaa tulevaisuutta, vaikka kuinka synkältä se näyttäisikin. Sillä hetkellä kun valot syttyivät saliin, en osannut vieläkään muodostaa täysinäistä mielipidettä elokuvasta ja siksi tämänkin jutun kirjoittaminen venyi, kun se vaati n. viikon sulattelun. Ensin en kokenut elokuvan olleen ihan niin ihmeellinen, mutta sitten mitä enemmän siitä tajusin, tutkin ja tutustuin, sitä enemmän huomasin siitä asioita, joita en ollut itse huomannut ja sitä enemmän siitä pidin. 


Erityisen mielenpainuvaa elokuvassa on näyttelijäsuoritukset, jotka ovat loistavia niin perinteisessä mielessä, mutta myös yllättävät katsojan elokuvan aikana ja jos ei vielä silloin niin viimeistään lopputekstien aikana. Itsekin luulin bonganneeni suurimman osan näistä kuka esittää ketäkin, mutta sitten lopputeksteissä tulee tosiaan osio kuvineen ja kaikkineen, jonka jälkeen leuka on varmasti lattiassa. Moni näyttelijöistä esiintyy useammassa aikakaudessa ja loistava naamiointi takaa sen, että etnisyydellä tai sukupuolella ei ole merkitystä. Paitsi tietysti Hugo Weaving paistaa kyllä roolistaan läpi vanhainkodin hirmutätinäkin, mutta hän onkin ainoa, jota ei saa piilotettua jo pelkästään erottuvan äänensä vuoksi. Jos olet jo nähnyt elokuvan, tässä linkissä mielenkiintoinen kuva, jossa havainnollistuu joidenkin samojen naamojen kulku eri aikakausissa ja se olivatko he hyviä, pahoja vai neutraaleja vaikuttajia. 


Pilvikartastoa suosittelen, jos kesto ei aiheuta valmiiksi jo pyörintää sen hetkisessä penkissä. Se on päätähuimaava ja hieno teos, jossa yksityiskohdilla on paljon merkitystä. Vaikka elokuvan rytmi poikkeaa totutusta kaavasta ja etenee suhteellisen tasaisesti ilman suurta rumpujen päristämää huippukohtaa, vaatii se ehdotonta hereilläoloa. 

 


P.S. Vanhemmille vielä erityistiedoksi, 12 ikäraja on aivan täysin syystä, enkä itse kyllä näyttäisi tätä yhtään nuoremmille


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...