22. maaliskuuta 2013

Mahtava Oz


Ohjaaja: Sam Raimi
Musiikki: Danny Elfman
Pääosissa: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Zach Braff, Bill Cobbs & Joey King
Kesto: 2h 10min
Ikäraja: 12

Mahtava Oz on esiosa vuoden 1939 elokuvalle Ihmemaa Oz. Oscar Diggs, lempinimeltään Oz (Franco), on kiertävän sirkuksen taikuri, joka ei edes työn ulkopuolella epäröi vääristää totuutta, etenkin kauniiden leidien ollessa kyseessä. Kyseenalaisesta moraalistaan huolimatta Oz haaveilee olevansa vielä jokin päivä suuri mies ja tekevänsä jotain mullistavaa. Sirkuksen esiintyessä Kansasissa pyörremyrsky yllättää, joka tempaisee Oz:n aivan toiseen maailmaan. Taikuri ajautuu omaa nimeään kantavaan väreissä kylpevään Oz:iin, jossa riittääkin ihmettelemistä. Paikallinen väki pitää Oz:ia velhona, jonka tuleminen on ennustettu. Oz omaksuu oitis suuren ja mahtavan velhon valepuvun, kun tarjolla on valtaistuin ja läjäpäin kultaa. Pian hän tulee kuitenkin toisiin aatoksiin kuultuaan, että hänen tulisi myös kukistaa paha noita saadakseen kuninkaan paikkansa. Asiaa mutkistaa vielä se, että ei ole ihan selvää kuka onkaan se oikea paha noita. Oz tarjoaa visuaalisella tasolla runsainmitoin silmäkarkkia jo mustavalkoisessa osiossa. Päästessään sopivan överiksi vedettyyn Oz:n värimaailmaan, on ihasteltavaa silminkantamattomiin. Alkuperäiselle Oz:lle ominaiset elementit ovat paikallaan kuten asiaan kuuluu. Ulkoisesta kuorrutteestaan huolimatta elokuva ei ole kokonaisuutena kovin kummoinen ja sisältö ei vastaa ulkokuoren raameja. 


James Franco on näyttelijänä hyvin keskinkertainen ja tälläisessä roolissa se vielä korostuu. Still-kuvissa hänen olemuksensa on karismaattisempi, kuin liikkuvassa kuvassa. Franco:lle ei myöskään sovi liian innostunut virnuilu, koska tällöin hänen naamavärkkiinsä iskee Lauri Tähkä-syndrooma. Franco on paljon oikeammassa osassa esimerkiksi elokuvassa 127 tuntia. Kolmesta noitanaisesta minulla on taas henkilökohtaisen maun tasolla ongelmia Michelle Williamsin kanssa, koska en koe hänen kasvo-osastoaan millään muotoa viehättäväksi, eikä karismakaan ylety ainakaan minuun asti puremaan. Onneksi elokuvan kaksi muuta noitaa Mila Kunisin ja tavallisesti enkelimäisen Rachel Weisz:n tulkitsemina ovat aivan huippuja. Etenkin se, miten Kunisin hahmo "puhkeaa kukkaan" myöhemmin elokuvassa. 

Mahtava Oz on kaikesta keskivertoisuudestaan huolimatta ihan viihdyttävää ja visuaalisesti näyttävää kuvaa. Sopii etenkin jo valmiiksi Oz maailman kanssa kaverustuneille. Kuvat täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...