28. tammikuuta 2015

Big Hero 6


Ohjaaja: Don Hall & Chris Williams
Käsikirjoitus: Jordan Roberts, Dan Gerson & Robert L.Baird
Musiikki: Henry Jackman
Pääosissa: Ryan Potter, Scott Adsit, Daniel Henney, T. J. Miller, Jamie Chung, Génesis Rodríguez, Damon Wayans, Maya Rudolph, James Cromwell & Alan Tudyk
Kesto: 1h 42min
Ikäraja: 7

Disneyn uusin elokuva Big Hero 6 sijoittuu kuvitteelliseen San Fransokion kaupungiin, jossa teini-ikäinen päähenkilömme Hiro kuluttaa aikaansa ottamalla osaa laittomiin robottitaisteluihin omien kyhäelmiensä kanssa. Hirossa olisi potentiaalia muuhunkin ja tämän tietää myös yhtä lailla lahjakas isoveli Tadashi, joka pikkuveikkansa toilailuihin uupuneena, raahaa tämän tutustumaan omaan opinahjoonsa. Tieteistä kiinnostuneita nuoria pursuava koulu tekee lähtemättömän vaikutuksen nuoreen Hiroon ja tämä ottaa tavoitteekseen luoda jotain tarpeeksi ihmeellistä päästäkseen sisälle kouluun. Odottamaton tragedia saapuu kuitenkin romuttamaan Hiron elämän, josta hänet jaloilleen yrittää nostaa vielä odottamattomampi taho.


Marvelin sarjakuvasta ammennettu Disney-masiinan läpi onnistuneesti puserrettu Big Hero 6 on jälleen hienoa työtä animaatiojätiltä. Niinkin hienoa, että se sai osansa Oscar-ehdokkuuksista ja kilpailee Parhaan Animaation-sarjassa. Lego elokuvan jäädessä kokonaan kategoriasta pois, on selvää että kannatukseni kohdistuu tähän elokuvaan tai yhtä kovasti uponneeseen Näin koulutat lohikäärmeesi jatko-osaan. Molemmat nimittäin itkettivät ja hymyilyttivät siihen malliin, että en osaa sanoa parasta kahdesta parhaasta.

Big Hero 6 on yhtä siisti, kuin mikä tahansa Marvelin supersankarikuva, mutta se on saanut myös aimoannoksen herttaisuutta ja viattomuutta Disneyn tapaan. Juonikuvio ei toki tarjoile mitään suuria mullistuksia ja monimutkaisia polkuja, onhan kyseessä myös lapsille suunnattu elokuva. Edellä mainittu ei kuitenkaan menoa ja ennen kaikkea myötäelämistä estä ollenkaan, vaan mukaantempaavuus on käännetty maksimiasteelle. Visuaalinen puoli  pääsee parhaiten esille San Fransokion upeissa maisemissa ja yksityiskohdissa yhdistäen inpiraationa toimineet kaksi kaupunkia saumattomaksi kokonaisuudeksi. Musiikistakin on pakko tehdä maininta, kun kyseessä on "Zimmerin oppipoika" Henry Jackman, joka on tehnyt aikaisemminkin musiikkia supersankarielokuviin (Kapteeni Amerikan jatko-osa, X-Men: First class) sekä esimerkiksi Räyhä-Ralfiin. 


Koska olen sen verran jo Oscar-huuruissani, en voinut malttaa kovinkaan montaa päivää tämän elokuvan katsomisen kanssa. Tästä johtuen katsomani versio oli suomeksi puhuttu versio, koska ensimmäisellä esitysviikolla pyöri pelkästään se. Originaali versio on saapumassa vasta tulevana viikonloppuna, enkä olisi selvinnyt maltillisesti odottaen sinne asti mitenkään päin. Dubbaukseen onneksi tottuu jonkin aikaa elokuvaa katsottuaan, ainoastaan korvaan särähtelee "liian tutut" suomalaiset ääninäyttelijät, eikä se johdu dubbauksen laadusta tai mistään, vaan kun en esimerkiksi saa Minttu Mustakallion virnuilevaa naamaa pois päästäni Cass-tädin puhuessa. 

Big Hero 6:n yksi tärkeimpiä hahmoja ei ole ihminen, vaan puhallettava robotti Baymax, joka hurmaa jo elokuvan trailerissa. Hahmon ohjelmoinnista ja liikkumistavoista syntyy ratkiriemukkaita hetkiä, joille röhötystä on hyvin vaikea välttää. Baymaxin ja Hiron vuorovaikutus on elokuvassa keskeisessä osassa, varsinkin Hiron oppiessa jotain itsestään kumipalleron kanssa toimiessa. Baymaxin mahdottoman vetoava olemus selittyy sympaattisen luonteen lisäksi sen liikeradassa ja ulkomuodossa: animaattorit päätyivät käyttämään Baymaxin liikkeen pohjana pingviinin poikasten tapaa tallustaa eteenpäin (lähde, sisältää spoilereita).

Big Hero 6 on jälleen nappisuoritus Disneyn puolelta. 

Nörttipätemistä voi elokuvan jo nähneet lukea Ruudukon blogista! (spoilereita!)


1 kommentti:

  1. Disney on kyllä todella nostanut tasoaan, 5 edellistä Disney elokuvaa ovat kaikki olleet ihan loistavia. Mielestäni Big Hero 6 kuuluu Disneyn kautta aikain parhaisiin elokuviin.

    Jos tahdot voit tutustua myös minun leffablogiini

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...