18. kesäkuuta 2015
Game of Thrones 5. kausi
Viime maanantaina tuli Game of Thronesin innolla ja kauhulla odotettu viidennen kauden viimeinen jakso. Tämäkin iltavirkku onnistui fanituksen voimalla nousemaan tavallista aikaisemmin ylös, jotta pääsi mahdollisimman aikaiseen katsomaan, miten ne nyt olivat päättäneet kaiken päättää (toistaiseksi).
Yleisesti ottaen viides kausi on ottanut paljon aikaisempia kausia enemmän harppauksia omiin suuntiinsa eli tehnyt eniten erilaisia ratkaisuja verrattuna kirjaan, radikaalejakin sellaisia. Toistaiseksi suurin osa muutoksista on ollut mielestäni oikein toimivia. Ymmärrän täysin tarpeen editoida miljoonia sivuhahmoja ja yhdistää heitä tai heidän ominaisuuksiaan muihin hahmoihin. Ymmärrän myös kirjaan kuulumattomia ajanjaksoja, jotka toimivat vain pääasiassa muistutuksena, että hei tämä hieno hahmo on edelleen kuvioissa mukana (koskee varsinkin Aryaa ja Brienneä). Viides kausi on kuitenkin lyönyt tämän kirjan lukijan eniten ällikällä, koska tosissaan luulin vielä tietäväni vähän paremmin missä mennään, mutta ehei, sarjan tekivät olivat varanneet rutkasti temppuja saadakseen lukijoidenkin leuat loksahtamaan.
Nyt ollaan siis kerrassaan erikoisessa tilanteessa, sillä seuraavaa kirjaa ei vieläkään näy eikä kuulu ja sarja kuulemma jatkuu "jo" ensi vuoden keväänä. Kukaan ei tiedä, miten tässä käy, paitsi sarjan tekijöistä Martinin valitut uskotut ja herra sadisti itse. Erikoista on myös, että tämä viimeinen kausi taisi tulla kertoneeksi jo jotain uudesta kirjasta sekä tietysti kirjassa (/kirjoissa) on vielä omat tietonsa, jotka paljastaa taas asioita tulevista kausista. Seuraavat kohdat tässä postauksessa käsittelevät näitä asioita sekä muita eroja viimeisimpien kirjojen sekä sarjan välillä, joten tähän väliin:
SPOILERIVAROITUS!!!!! JATKOTEKSTI SPOILAA SEKÄ GAME OF THRONES SARJAA, ETTÄ KIRJOJA!!! Älä lue enempää, jos et halua tietää!!!!!!!
Mitä lukijat osasivat erityisesti odottaa viidenneltä kaudelta?
Highsparrown saapumista Kuninkaansatamaan osasi odottaa, vaikkakin sarjan versio hänestä oli ensialkuun paljon herttaisempi ja kesymmän oloinen, kuin kirjoissa. Hänen saapumistaan odotti siksi, että tiesi hänen olevan tärkeä henkilö Margaeryn ja Cersein yhteenotossa. Ensin Cersei onnistuu lavastamaan Margaeryn syylliseksi aviorikoksiin (eri syy kuin sarjassa ja Loras ei ole osallinen ollenkaan), mutta sitten pilkka osuukin omaan nilkkaan. Cersein vangitsemista näytettiin kyllä harmillisen vähän, olisin halunnut nähdä hänen edes yhden kerran viskovan omaa pottaansa. Walk of shame oli yksi odotetuimpia kohtauksia, tosin sarjan versiossa itseni kävi enemmän sääliksi Cerseitä, kuin kirjan versiossa. Hienoista asioista odotin todella Dany is awesome-hetkeä eli nousemista lohikäärmeen selkään ja ah, hieno se olikin! Kuolemista tietenkin Jon Snow:n oli sellainen, jota osasi odottaa, mutta siinä sarja antoi vahvistuksen, että Jon on todella kuollut (kirja kuvasi vähän epämääräisemmin kyseisen asian).
Joitakin eroavaisuuksia kirjan ja sarjan välillä
Ensimmäinen kunnon whaaa-hetki oli, kun Margaery ja Tommen tekivät sitä! Ihan siitä syystä, että itselleni on ollut epäselvää, kuinka vanha sarjan Tommen on olevinaan, koska kirjassa poika on vasta 9-vuotias (erittäin hämmentävää). Seuraava iso juttu oli Tyrionin ja Danyn tapaaminen, jota ei ole vielä tapahtunut kirjassa!! Tyrion on kyllä samassa kaupungissa, mutta esiintyy taisteluareenalla toisen naispuoleisen kääpiön kanssa isäntänsä pakottamana leikkiturnajaisissa possulla ratsastaen. Varys ei myöskään ole Tyrionin matkakumppani, vaan matkan varrella on ollut vaikka ketä muita.
Muista tapaamisista puheen ollen, sarjan Brienne on kohdannut monia, joita kirjan Brienne ei ole: Sansa, Arya ja Hurtta muun muassa. Jamie puolestaan (eikä Bronn sen puoleen) mene koskaan Dorneen, vaan tässäkin paikataan pienempää sivuhahmoa Balon Swannia. Danyn ympärillä taas näemme useampiakin kosijoita, ihan dornelaisesta prinsistä (Quentyn Martell) Greyjoy-suvun vesaan (Victarion), joka on vasta matkalla lohikäärmeiden äidin luokse.
Erittäin hieno kokonaisvaltainen ja leukaa loksauttava muutos/lisä/yhdistelmä oli Hardhomen taistelu. Sarja on muutenkin näyttänyt kuolleita paljon enemmän (tai ainakin pikaisesti muistuttanut tämän uhkan olemassaolosta), mutta nyt tämän karmaisevan armeijan mahti ja laajuus näkyy kokonaisuudessaan. Hardhome yhdistää osittain monia pienempiä tapahtumia ja lopputulema on joka tapauksessa sama, mutta aivan huikeasti toteutettu.
Ensi alkuun hämmenystä aiheutti myös Sansan naittaminen Ramsay Boltonille. Ei suinkaan siksi, että muutos olisi jotenkin vääränlainen vaan, koska kirjassa kyseessä on Sansan ystävän Jeyne Poolen esittämä vale-Arya, jolle tapahtuu aika karmaisevia asioita Ramsayn toimesta ja nyt pelkäsin samojen asioiden tapahtuvan Sansalle. Niin hirveää kuin Sansan kohtalo olikin, niin hän säästyi vielä vähällä verrattuna Jeyne Poolen kärsimyksiin. Kirjan Sansa on siis vielä koskematon.
Kuoleman tapauksissa otettiinkin sitten rutkasti pesäeroa kirjaan!!! Todella moni edelleen kirjoissa elossa tallaava hahmo kuoli tällä kaudella. Lievemmästä päästä olivat Danyn viimeisimmän aviomiehen kuolema sekä Barristan Selmyn. Myrcella ei hänkään ole vielä kuolleeksi todettu, kirjassa hänet yritetään murhata, mutta hän menettää vain toisen korvansa. Isoimpia järkytyksiä oli Shireenin elävältä polttaminen, jota ei todellakaan tapahdu kirjassa (Melissandre on metsästänyt vain Robertin äpäriä tähän tarkoitukseen sekä Mance Ryderin poikaa). Samoten elossa kirjassa ovat edelleen Stannis ja hänen vaimonsa. Stannisin kuolemaan en edes vielä uskokaan, koska sitä ei näytetty.
Mitä sarja spoilaa tulevasta kirjasta (EHKÄ)?
Tyrion sitten ilmeisesti jossain kohtaa pääsee kiivettyä takaisin omaan asemaansa ja saattaisi siis nousta sijaishallintoon, kuten sarjassakin. Kaikki kuoleman tapaukset sarjassa saattavat ennustaa hahmojen lakoamista tulevassa kirjassakin. Jon puolestaan on yhä suuremmalla todennäköisyydellä kuollut, joten nyt on vain kysymys siitä, että herätetäänkö hänet esimerkiksi Melissandren toimesta takaisin henkiin omaksi itsekseen vai siirtyykö hän johtamaan nykyisestä olotilastaan vaikkapa kuolleiden armeijaa?
Mahdollisesti voisimme ennustaa sen, kuka vahingoitti Myrcellaa. Sarjan puolella tämä oli erittäin selkeästi Ellarian juonimaa, mutta kirjan puolella on kinkkisempää, sillä Ellaria paikkaa kostonhimossaan Arianne Martellia, joka on sarjasta pois editoitu, mutta hänkään ei väitetysti halua Myrcellalle mitään pahaa. Veikkaisin silti jotakin Sandsnakeistä. Toisessa murha mysteerissä eli Joffreyn kuolemassa, sarjan Olenna on vinkannut jo luotetuilleen, että hän sen teki. Kirjassa Olenna ei ole vielä kertonut kellekään, mutta tulee varmaankin siis kertomaan.
Sarjan hahmoeditoinnit antavat viitettä siihenkin, että kirjassa Tyrionin matkoilla vilahtava nuori Griff, jonka annetaan ymmärtää olevan myös yksi Targaryen ja potentiaalisesti ehkä tärkeä hahmo, on siis oikeasti ihan yhdentekevä.
Mitä kirjat spoilaavat vielä sarjasta (EHKÄ)?
Aryan sokeus on vain väliaikaista, odotin sen tapahtuvan jo paljon aikaisemmin sarjassa, mutta kyseessä on taas yksi testi, jotta Aryasta voi tulla "ei kukaan". Muutoin onkin sitten yleisesti ottaen kaikki lukuisat vinkkejä kuhisevat yksityiskohdat, joita ei ole sarjaan viljelty ollenkaan niin paljon kuin kirjaan. Kysymyksiä kuten "Ketkä ovat lohikäärmeen kolme päätä?", "Kuka on uudelleensyntynyt Azor Ahai?" ja "Kuka on prinssi, joka luvattiin?" ja näihin kaikkin monia mahdollisia potentiaalisia vastauksia. Aika moni kirjan lukija (ja/tai ahkera googlettaja) saattaa myös tietää kuka on Jon Snown äiti.
Mitä olisin halunnut nähdä kirjasta?
Sandsnaket ovat olleet ainoa pettymykseni sarjassa, sillä kirjassa he olivat kaikki KAHDEKSAN niin siistejä hahmoja tai ainakin ne viisi vanhempaa. Ulkonäöllisesti yksikään ei vastaa kohdettaan (varsinkin kun Tyenen tulisi olla blondi) ja eihän tämä muutoin haittaisi, mutta koska sarja on ollut todella monen muun hahmon kanssa ulkonäölle paljon paljon uskollisempi. Kaipaan myös Arianne Martellia, joka on melkein kuin yhdeksäs Sandsnake. Cersein naispuoleinen rakastajar ja ystävä Taena of Myr olisi myös ollut mielenkiintoinen lisä.
Kaikista eniten kuitenkin haluaisin nähdä Lady Stoneheartin, kuten kaikki muutkin kirjan lukeneet tuntuvat haluavan. Elättelin salaa toivoa, että Catelyn Starkin puolikuollut kostonhimoinen variaatio tulisi yllättämään vähän myöhästyneenä nyt viidennellä kaudella.
Kuvat täältä
Tunnisteet:
a dream of spring,
a song of ice and fire,
game of thrones,
game of thrones 5.kausi,
game of thrones season 5,
george r. r. martin,
hbo nordic,
the winds of winter,
tulen ja jään laulu
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nyt vasta pääsin lukemaan tätä tuon spoilerivaroituksen toiselle puolelle, kun sain omalta osaltani viidennen kauden päätökseen. Jon Snowin oli minulle jo massivinen twitterräjähdys spoilannut, joten se siitä. Osaltaan vähän turhauttavaa oikeastaan nähdä tälläisten hahmojen kuolevan, joiden matkaa on seurannut viisi tuotantokautta. Ekan kauden kuolemat oli kauheita, koska niitä en osannut odottaa. Nyt olo on turhautunut, sillä miksi ihmeessä piti nähdä kauheeta vaivaa kannustaa näitä hahmoja Stannisia, Jon Snowta sun muita selviävän ties mistä ja sitten he kuitenkin lopuksi vain kuolevat. Ei sen puolen, en hirveästi Stannisista välittänytkään.
VastaaPoistaOlen kiitollinen että Aryan tarinaa on sarjassa (en ole kirjoja lukenut) viimeinkin viety johonkin suuntaan, kun niin pitkään se vaan kierteli siellä sun täällä kurjana.
Danya olen kannustanut alusta asti ja se lohikäärmehetki (monien niiden joukossa) oli kyllä hieno!
Sitten taas ärsyttää myös se, että monia hahmoja pyöritellään kyllä näin pelkästään sarjaa katsoneen mielestä täysin turhaan vielä mukana. Esim. mitä se Brienne of Tarth siellä vielä enää pyörii? Tai Samwell Tarly? Ja heille uhrataan paljonkin aikaa sarjasta.
Mutta vaikka näin moni asia ärsyttääkin, on se silti yksi parhaita sarjoja ikinä. xD Sitä vaan ei voi olla katsomatta... Niin hyvin tehty - niin upeasti luotu maailma ja mitä upeimpia henkilöhahmoja...
Tää on niin katala sarja, en edes kuolemaan menisi luottamaan. Varminta on varmaankin liputtaa kuolleiden armeijan puolesta, ne ei sentään voi ihan noin vain kuolla uudestaan : D
PoistaDanyn hetki oli kyllä hieno, oma suosikkini myöskin, vaikka sitä ei kannattaisi ääneen sanoa.
Briennen ja Samin kohdalla (tosin jälkimmäinen yhtä lailla esillä kirjassakin paljon) on varmasti juuri tämä, että yleisö ei saa unohtaa näitä hahmoja, joten he ovat sitten ns. joka välissä. Varsinkin kaikkien muiden hahmojen lahtauksien jälkeen, kun tutut hahmot alkavat käydä vähiin.
Ja voi kyllä, niin on. Kamala sekä kamalan hyvä sarja ja armottoman koukuttava :D