25. kesäkuuta 2015

While we're young


Ohjaaja: Noah Baumbach
Käsikirjoitus: Noah Baumbach
Musiikki: James Murphy
Pääosissa: Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried, Charles Grodin, Maria Dizzia, Adam Horovitz, Brady Corbet, Ryan Serhant & Peter Yarrow
Kesto: 1h 37min
Ikäraja: 12

Josh ja Cornelia Schrebnick ovat keski-ikäinen pariskunta, joiden oma elämä on ihan tyydyttävissä kantimissa uran ja parisuhteen kannalta. Lapsettomaksi osittain omasta tahdostaan jäänyt pariskunta kokee kuitenkin eriytymistä entisistä kaveripiireistään, jotka viettävät paraikaa pikkulapsiaikaa. Josh on työstänyt omaa dokumenttielokuvaansa jo kahdeksan vuotta yrittäen luoda edellisen teoksensa kaltaista läpilyöntiä. Cornelia puolestaan toimii samalla alalla tuottajana. Kustantaakseen työtään Josh käy pitämässä luentoja ja tulee törmänneeksi parikymppiseen pariskuntaan, Jamieen ja Darbyyn, jotka vievät mieheltä jalat alta ihailevine kommentteineen. Ikäerostaan huolimatta Schrebnickit alkavat hengailemaan itseään kovasti viehättävän ja inspiroivan nuoren parin kanssa. Mutkia matkaan ei lopulta tuo sukupolvien välinen kuilu, vaan ammatillinen kilpailu, sillä niin ikään dokumenttielokuvista kiinnostunut Jamie, alkaa viemään valokeilaa Joshilta. Noah Baumbach ei ole itselleni tekijänä tuttu nimi, vaikka Frances Ha pyörähtikin ohjelmistossa kerhokuvana. While we're young:n kohdalla eivät odotukset olleet kovin kummoiset itse elokuvaa kohtaan, mutta sen sijaan kiinnostusta loi vakuuttavan oloinen näyttelijäkaarti. Naomi Wattsin viimeaikaiset roolisuoritukset ovat olleet Oscareissakin asti palkituissa elokuvissa ja Adam Driver tuntuu vastaavasti sivuosittavan joka toista Oscar-elokuvaa. Itse Ben Stiller on pysynyt yhä komediallisella linjalla elokuvavalinnoissaan, mutta kaartanut viime vuosina vähän laadukkaampaan suuntaan (Walter Mitty). Seyfriedin listalta löytyy myös paljon komediaa, usein hyvääkin sellaista, mutta myös vakavampaa esimerkiksi Les Miserablesin muodossa. Kaarti vastasikin täysin odotuksiini, mutta yllättäen elokuvakin osoittautui kokonaisuudessaan varsin katsottavaksi.

While we're youngin teemat pyörivät nuoruudessa sekä ikääntymisessä, mutta näiden välille ei luoda tahallisen jyrkkää vastakohta-asetelmaa. Nuoren parin kiinnostus kaikenlaiseen retroon ja vanhemman parin taas liukuessa valmiiksi tarjoiltuun teknologiapainotteiseen elämäntapaan, ei palvele muka hauskana eroavaisuutena pariskuntien välillä, vaan selittää eri ikäluokkien suhtautumisista asioihin, jotka toisille ovat viehkeän nostalgisia, toisten taas aikanaan eläessä niiden ympärillä osana arkipäivää. Cornelialle ja Joshille avautuu myötäelämisen avulla mahdollisuus nähdä maailma jälleen kerran nuoremmilla silmillä. Elokuvassa pohditaan myös keskeisiä elämänvalintoja, ulkopuolisia paineita ja oman  persoonan kasvamista ja kehitystä monien eri näkökulmien kautta. While we're youngissa pidän erityisesti hahmokeskeisyydestä ja luontevasta dialogista. Elokuvaa on jo verrattu Woody Allenin elokuviin ja pystyn hyvin näkemään tämänkin yhteyden. Allenin elokuviin verrattuna tässä on vain selkeämmät päämäärät ja polut niiden saavuttamiseksi. Tässä elokuvassa on siis enemmän juonta ja tarinaa, kuin keskiverto Allen-elokuvassa. Realistisuus ei siltikään kärsi tarinan kulusta ollenkaan, vaan tapahtumissa on aina läsnä soljuva luonnollisuus. Huumori tapahtuu myös luonnollisesti nojaten henkilökemioihin ja näiden kyllästämiin tilanteisiin. Näyttelijöiden kemiat menevät yksiin ja pienimmänkin sivuhahmon läsnäolo on käsikirjoitettu uskottavasti.

While we're young sopii useammalle ikäpolvelle, sillä osalle katsojista elokuvan herättämät kysymykset ovat vasta edessä, osa ruotii niitä paraikaa ja osa käynyt läpi jo aikapäiviä sitten. Osa ei pohdi koskaan, vaan jatkaa hetkessä elämistä kuten aina ennenkin.
Trailerin katsominen ei ole mitenkään välttämätöntä, itse elokuva antaa kaiken tarvittavan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...