21. heinäkuuta 2015

Magic Mike XXL


Ohjaaja: Gregory Jacobs
Käsikirjoitus: Reid Carolin
Kuvaus & leikkaus: Steven Soderbergh
Pääosissa: Channing Tatum, Matt Bomer, Joe Manganiello, Kevin Nash, Adam Rodriquez, Gabriel Iglesias, Jada Pinkett Smith, Andie MacDowell, Amber Heard, Donald Glover, Stephen Boss & Elizabeth Banks
Kesto: 1h 55min
Ikäraja: 12 

Magic Mike XXL on jatkoa vuoden 2012 elokuvalle Magic Mike. Itse nimihenkilö Mike Lane on vetäytynyt strippaushommista kolmisen vuotta sitten toteuttaakseen haaveensa omasta huonekalufirmasta. Vanhat kollegat Tampasta ovat sattumoisin kääntymässä kylillä ja kilauttavat oitis kaverilleen. Miesviihdyttäjät ovat matkalla Myrtle Beachille strippareiden kokoontumisajoihin, jossa "pojat" aikovat vetää vihoviimeisen keikkansa. Luonnollisesti he heittävät ilmoille mahdollisuuden Magic Miken palaamisesta lavoille vielä viimeisen kerran. Ensi alkuun Mike pitää kiinni omasta linjastaan ja tarraa kiinni yrittäjän arkeen. Tanssijalkaa alkaa kuitenkin niin vimmastusti vipattamaan, että Mike Lanen on parempi pitää pieni loman tynkä ja päästää maagisempi puolensa esiin. 


Ensimmäistä Magic Mike elokuvaa en ole nähnyt ollenkaan ja tämänkin piti alunperin antaa suosiolla lipua ohi, koska yksinkertaisesti en uskonut elokuvan olevan kovin kaksinen. Lisäksi Tatumin päälle en ole vieläkään ymmärtänyt, saatika muiden herrojen, paitsi Matthew McConaugheyn, jota ei tässä elokuvassa edes ole. Onneksi kuitenkin kaveri tuli elokuvan maininneeksi juuri sellaiseen saumaan, kun kaipasi katsella edes jotain ja tämä vaikutti juuri loistavalta elokuvalta naisseuralaisen kanssa katsottavaksi. Käännytystyötä tehosti myös kahden kollegan intoilu elokuvasta ja muutama artikkeli, joissa elokuva sai jopa erittäin ruusuista suitsutusta. Täytyy kyllä nyt puoltaa omat ennakkoluuloni elokuvaa kohtaan, sillä tämä jatko-osa oli oikeasti hyvä! 

Magic Mike XXL ei ole edes kovin monimutkaisella juonella pilattu, mutta se tuntuu silti oudolla tavalla aidolta ja maanläheiseltä. Elokuvasta jää jälkeen erittäin hyvä fiilis, melkein kuin olisi ollut keikkaa katsomassa (mitä tavallaan onkin hehe). Siinä missä elokuvan miehet kosiskelevat naisyleisöä tempauksillaan ja pyrkivät aidosti miellyttämään, niin itse elokuva tuntuu tekevän sitä omalle yleisölleen. Tulee ihan sellainen olo, että tämä elokuva on kirjoitettu juuri minulle ja siksi olinkin suoraan sanoen hämmästynyt, että tekijäpuolella on niin paljon miespuolisia henkilöitä. Oikeastaan on vaikea edes järjellä eritellä, mikä varsinaisesti teki tästä elokuvakokemuksesta niin erikoisen onnistuneen. Visuaaliset ärsykkeet sikseen, tässä oli jotain selvästi estrogeenikeskukseen suunnattua.


Magic Mike XXL:ssä korostuu myös tietyllä tapaa tasa-arvoisuus, ihan kaikkien kesken. Nämä miesstripparit tekevät mitä tekevät, koska haluavat aidosti tehdä naisille hyvän mielen ja näin ollen saavat itselleen hyvän mielen. Näin sen kuuluisikin mennä. Jos sukupuoliroolit olisivat toisinpäin ja tekijätiimi perinteisempää noudattava, olisi naishahmoilla oltava jokin muu motivaatio strippaukseen (epävarma minäkuva ja siihen liittyvä näyttämisen halu, rahan ansaitseminen elättääkseen perhe jne.). Miespuolinen yleisö nähtäisiin enemmän massana kuin yksilöinä ja selvästi erillisenä, mahdolliseti jopa "uhkaavana". Elokuvan reiluus näkyy myös siinä, kuinka huomiota saa käytännössä ihan kuka vaan, ulkoisista seikoista ja iästä riippumatta.

Miestrippareiden maailmaa ja sen perinteitäkin päästään kyseenalaistamaan Miken hahmon kautta. Miksi aina palomiehet ja poliisit? Miksi ei jotain aivan muuta, jotain henkilökohtaisista kiinnostuksista kumpuavaa. Melkein yhtä paljon kuin stripataan, pohdiskellaan myös milloin kenenkin elämänvalintoja vaihtelevin kokoonpanoin. Vaikka en näyttelijävalinnoille suoranaisesti ole lämmennyt, näillä hahmoille kyllä lämpenin. Porukassa on loistavia esimerkkejä ns. tosimiehestä, jolla on normaali ja terve itsetunto. Pojat menevät katsomaan dragqueenin elkeitä ihastelu- sekä oppimismielessä. Pojat ei myöskään ala uhoamaan toisille "kilpaileville" strippareille, vaan heidänkin kanssa istutaan iltaa loungessa ja vaihdetaan kokemuksia. Edes viimeisessä konventiotapahtumassa ei sorruta vetämään mitään mahtikisailua siitä, kuka on kovin porukka, vaan keskitytään omaan show:hun ja voi pojat, mikä show se onkaan. 


Magic Mike XXL on hyvin suositeltava elokuva tai pikemminkin kokemus. En usko, että sillä on mitään merkitystä onko ensimmäisen elokuvan nähnyt vai ei. Erityissuositus heteronaisille, homomiehille ja kaikenlaisille esiintymisellä häikäisemisestä kiinnostuneille. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...