10. heinäkuuta 2015

Terminator Genisys


Ohjaaja: Alan Taylor
Käsikirjoitus: Laeta Kalogridis & Patrick Lussier
Musiikki: Lorne Balfe
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia "Khaleesi" Clarke, Jai Courtney, Matt Smith, Lee Byung-hun, J.K.Simmons, Gregory Alan Williams & Courtney B. Vance
Kesto: 2h 5min
Ikäraja: 12


Terminator Genisys-elokuvan lähtöasetelma on tuttu ensimmäisestä Terminator-elokuvasta. Tulevaisuudessa koneita vastaan taisteleva vastarintaliikkeen johtaja John Connor (Jason Clarke) lähettää oman ratsumiehensä, Kyle Reesen (Jai Courtney), vuoteen 1984 suojelemaan omaa äitiänsä, Sarah Connoria (Emilia Clarke). Sarahin perään on ihan minuutteja aikaisemmin lähetetty ihmisten deletointiin erikoistunut terminaattori T-800. Kyle Reesen saavuttua menneisyyteen, on aikajatkumossa kuitenkin tapahtunut suuria ja odottamattomia muutoksia, eikä asiat ole kuten John Connor niitä kuvaili. Sarah Connor tietää paljon enemmän, kuin hänen pitäisi Tuomionpäivästä ja muusta. Kaiken lisäksi tämän mukana kulkee oma terminaattori-kaveri, jonka elämäntehtävä on Sarahin suojelu. Reesen oma nuppi tuntuu myös olevan vallan sekaisin aikamatkustuksesta, sillä hän omaa muistoja kahdesta erillisestä eletystä elämästä. Näiden muistojen pohjalta hän on eri mieltä Sarahin kanssa siitä, koska Tuomionpäivä oikeasti tapahtui/tulee tapahtumaan, mikä olisi erittäin tärkeää tietää, koska suunnitelmissa on tehdä vielä yksi aikamatka kohti tulevaa.


Terminator-elokuviin olen tutustunut ihan tässä muutamien vuosien sisällä. Omasta hyllystä löytyy jo ennestään kirppikseltä aikanaan bongattu ensimmäinen Terminator elokuva, jonka katsoin aika pian sen hankkimisen jälkeen ihan jo yleissivistyksen vuoksi (siitä juttuakin kirjoitin parin muun lehvan ohella). Kehutuin osa eli Tuomionpäivä tuli katseltua seuraavaksi netflixin puolelta. Genisyksen enskarin kuumotellessa, aloin taas paneutua aiheeseen uudestaan. Ihmettelin kyllä, että miksi en koskaan kolmatta osaa katsonut, mutta syy selvisi, kun yritin sitä uudelleen katsoa: sitä ei löydy yhtään mistään (laillisesti!!!), eikä löytynyt vieläkään. Jouduin siis tyytymään neljänteen osaan, jonka olemmassaolo on rehellisesti sanoen selvinnyt vasta tämän vuoden puolella. Ei sekään kummoinen ollut, mutta toimi siihen hetkeen, kun piti saada Genisykselle jokin lämppäri.


Terminator Genisyksen kohdalla on tärkeää tuntea alkuperäinen tarina, varsinkin se ihan ensimmäinen ja toki Tuomionpäiväkin on erittäin suositeltavaa tavaraa, koska se nyt vain on elokuvasarjan osista paras. Genisyksessä on otettu käyttöön tuttu alkuasetelma, mutta käännetty ja väännetty se olemaan kuitenkin jotain ihan muuta. Iso osa suupielien kääntymisestä yläasentoon tätä elokuvaa katsellessa, pohjaakin juuri odotetun muututtua odottamattomaksi. Genisys onkin kahteen ensimmäiseen osaan verrattuna sopivasti humoristisempi, vaikka samat uhkakuvat leijuvat edelleen ilmassa. Legendaariset one-linerit kuullaan kyllä, mutta kaikkea ei Arskan suusta. 

Terminator Genisys on saanut käsittämättömän huonot arvostelut, ihan kuin elokuvaa olisi tavallista kovemmalla kädellä syynätty. Ei se toki ole mikään Mad Maxin tapainen vuoden ylielokuva tai pysty omassa sarjassaan asettumaan Tuomionpäivää vastaan, mutta oikeilla odotuksilla, ei ollenkaan hullumpi. Itse nautin tästä viihdepaketista ihan täysillä alusta loppuun. Jos nyt jostain pitäisi vetää näitä nurjia puolia, niin sitten varmasti paisuneessa paradoksivyyhdissä, olisi setvimisen paikka. 


Arskasta tykkään melkein päivä päivältä yhä enemmän. Aikanaan en ymmärtänyt kaverin päälle ollenkaan, mutta varsinkin nyt hänen vanhoilla päivillään ja onnistuneella imagomarkkinoinnilla, on tullut esille varsin itseironinen ja humoristinen heppu. Paluu kuuluun rooliin T-800:na, on vähintäänkin oikea päätös. Oman lisänsä tekee hykerryttävä isällinen suhde Sarah Connoriin, jota esittää ihana Khaleesi eli Game of Thrones-sarjasta tuttu Emilia Clarke. Tämän karismaattisen kaksikon mennessä ja tehdessä, jää Kyle Reese väkisinkin vähän sivuun, mutta ei Jai Courtneyn suorituksessa itsessään mitään vikaa ole. Mukana on myös 11. Tohtori eli Matt Smith, jonka esiintymisen kohdalla oma mielikuvitus otti väkisinkin vallan, kun tältä kysyttiin jotakuinkin kuka tämä on ja toki oma pää tarjosi vaihtoehtoa "I'm The Doctor" *hykerrys*.

Terminator Genisys on oikein viihdyttävä elokuva varsinkin fanitus nappulan ollessa suunnattuna kaakkoon. 

Trailerista on useampia versioita ja mielestäni tämä spoilaa vähiten: 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...