20. syyskuuta 2015

Kaukana maailman menosta


Ohjaaja: Thomas Vinterberg
Käsikirjoitus: David Nicholls, pohjaa Thomas Hardyn samannimiseen romaaniin
Musiikki: Craig Armstrong
Pääosissa: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple & Jessica Barden
Kesto: 1h 59min
Ikäraja: 7

Bathsheba Everdene (Mulligan) asustaa tätinsä pienellä maatilalla, eikä kaihda upottaa sormiansa multaan. Naapurin lammasfarmin isäntä Gabriel Oak (Schoenaerts) viehättyy kovasti itsevarman naisen seurasta, niinkin paljon, että uskaltautuu kosimaan. Itsenäinen Bathsheba ei kuitenkaan halua tulla kahlituksi kiinni aviomieheen, joten hän kieltäytyy kosinnasta. Kaksikon kohdatessa seuraavan kerran, on molempien yhteiskunnallinen asema radikaalisti muuttunut. Bathsheba on perinyt ison tilan, jota hän johtaa varmoin ottein välittämättä siitä aliarvioinnista, jonka saa osakseen sukupuolensa tähden. Herra Oak on menettänyt omaisuutensa ja entisen asemansa ja on nyt pelkkä lammaspaimen, mutta saa oitis paikan Bathsheban alaisuudessa. Järkkymättömän uskollinen Oak tekee työnsä tunnollisesti ja seuraa sivussa, kuinka Bathshebaa yrittää kahlita mies jos toinenkin. 



Kaukana maailman menosta ei ole itselleni tarinana ennestään tuttu, vaikka ilmeisen monta filmatisointiakin on Thomas Hardyn kirjastakin tehty. Odotukset eivät nyt olleet kovin kummoiset, sillä pukudraamojen parissa tämän katsojan aika kuluu mukavasti muutoinkin. Lisäksi tällä kyseisellä katselukerralla oli enemmän merkitystä teatterin valinnalla, kuin itse elokuvalla, mutta siitä tulee vielä joku kaunis päivä ihan oma postauksensa. 


Kaukana maailman menosta vie todellakin katsojan kauas maailman menosta. Silmiähiveleviin maisemiin, kauniiseen musiikkiin ja yleisromanttiseen tunnelmaan on helppo kadota parin tunnin ajaksi. Tarinakokonaisuuden suhteen elokuva on hieman laveaja siitä jää uupumaan tietty Jane Austenmaisuus mitä tulee hahmojen keskeisiin kuvioihin. Tietenkin on kyseenalaista kuinka paljon klassikkoteosten kohdalla saa tehdä tarinaan muutoksia. Olisin kuitenkin janonnut sitä astetta kirpaisevampaa draamaa, esimerkiksi lisää Tom Sturridgen ja Juno Templen hahmojen välisestä tragediasta.


Eturivistä jo aikoja sitten paikkansa ansainnut sulokasvoinen Carey Mulligan ilmentää hyvin Bathsheban periksiantamatonta luonnetta. Käsikirjoituksen puolesta kylläkin hahmon uskottavuus horjuu hänen langetessa Troyn pauloihin, koska Bathsheban hahmo on ollut niin selkeä järkiajattelija aikaisemmin kaikessa tekemisessään. Tämän pystyisi nielemään paremmin, jos Sturridgen hahmo ei olisi kirjoitettu niin ylimieliseksi urveloksi. Herra Oakin roolissa nähtävä Schoenaerts ei ole ihan mikään Mr. Darcy, mutta sangen hurmaava siltikin kaikessa kunnollisuudessaan. Pienistä sivurooleista itselleni tuttu Michael Sheen tekee poikkeuksellisen mielenkiintoisen roolin hieman epätoivoisena vanhana jurmuna, jonka kovempi kuori sulaa nopeasti rakkauden edessä.

Kaukana maailman menosta on kertakaikkisen komea kuva, joka sopii niin draaman kuin romantiikan nälkäisille.

P.S. Jälleen kerran kuullaan Carey Mulliganin laulua elokuvassa, sama kipale myös alla olevassa trailerissa

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...