13. lokakuuta 2015

Vierailu


Ohjaaja: Michael Madsen
Käsikirjoitus: Michael Madsen
Kuvaus: Heikki Färm
Musiikki: Karsten Fundal
Kesto: 1h 23min
Ikäraja: S

Vierailu eli The Visit on dokumenttielokuva, jota ei tule sekoittaa M. Night Shyamalanin samannimiseen kauhuelokuvaan. Sen on ohjannut sekä käsikirjoittanut tanskalainen Michael Madsen, jota puolestaan ei tule sekoittaa amerikkalaiseen useasti Tarantinon elokuvissa esiintyvään kaimaansa. Vierailu pohdiskelee mitä tapahtuisi, jos avaruudesta todella saapuisi älyllistä elämää edustavia olentoja meidän keskuuteemme. Miten yhteiskunta olisi valmis toimimaan, millaiset valmiudet meillä on ottaa vastaan muukalaisia ja miten ihmiskunta osaisi suhtautua uuteen tilanteeseen.

Elokuvassa on haastateltu eri tahojen edustajia alkaen YK:n avaruusosastosta ja jatkuen psykologeista biologeihin ja aina sotilasvoimien edustajiin. Haastattelut on tehty täysin kuvitteellisesti jossitellen, mutta kartoittaen silti valmiuksiamme ja jo olemassaolevia toimintatapoja. Katsojan rooli on olla osittain sivussakatsoja ja haastattelutilanteissa puolestaan alienin roolissa, sillä muukalaisille esitetyt kysymykset suunnataan suoraan kameraa kohti. Koska vastaavaa tilannetta ei ole tullut aiemmin vastaan ja ns. oikeaa dokumentoitavaa suoraan aiheesta ei ole, on elokuvassa paljon rakennettu kuvitelmien varaan. Haastattelujen välissä vilisee paljon taiteellisia kuvajaksoja, joiden tarkoitus ei ole informatiivinen, vaan pikemmin luoda mielikuvia ja vahvistaa tunnereaktioita. 


Itse kiinnostuin Vierailu-elokuvasta jo konseptinsa puolesta sen ilmaantuessa R&A-festareiden ohjelmistoon. Pelkät pohdiskelun nojaan rakennetut elokuvat ovat yleensä itselleni varsin antoisia kokemuksia, sillä en pistä ollenkaan pahakseni, vaikka kysymyksiä esitetään enemmän, kuin tarjotaan vastauksia. Samankaltainen oli Vierailu katsomiskokemuksena, sillä se ei edes pystyisi kuvitteellisen luonteensa vuoksi tarjoamaan mitään vedenpitävää, mutta oli silti erittäin mielenkiintoinen seurata.

Elokuvan alkupuolella, kun vasta herätetään katsojan uteliaisuus istuttamalla ajatuksia maan ulkopuolisista vierailijoita, tuli itselleni ainakin hinku nähdä edes vilaus tätä kuvitelmaa eli itse muukalaista. Mitään siihen viittavaa ei kuitenkaan näytetä, mikä on lopulta ihan hyvä asia. Pääasiallinen näkökulma on ihmisten kokemus ja kun elokuva siirtyy käsittelemään vielä enemmän meitä ja meidän reaktioita, huomaa siirtyneensä alienin katsontakannasta takaisin omaan riviinsä. Kun esille nostetaan ihmisen alituinen pelko tuntematonta kohtaan ja muistutetaan ihmiskunnan menneisyydestä, on olo aika kylmäävä. Epäilen suuresti hoidettaisiinko me kohtaamista sittenkään niin hyvin. 


Vierailu, varmasti näkökannastaan johtuen, sortuu inhimillistämään paljolti muukalaisia. Itseäni ei haitannut tämä kuin yhdessä kohtaa, jossa elokuva itse tai joku haastateltavista lähti oletuksesta, että uteliaisuus olisi universaali ominaisuus. Olen katsonut nyt taas ihan liikaa vanhaa Star Trek:iä ja vaikka se onkin täysin fiktiivinen, oli siellä juuri jakso, jossa osuvasti mainittiin ihmisten olevan lajina poikkeuksellisen uteliaita. 

Vierailu on suositeltava dokumenttielokuva scifiaiheesta ja pohdiskelusta kiinnostuneille. Visuaalisen antinsa puolesta elokuva pääsee parhaiten oikeuksiinsa valkokankaalla. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...