18. lokakuuta 2016

Love & Friendship


Ohjaaja: Whit Stillman
Käsikirjoitus: Whit Stillman, pohjaa Jane Austenin teokseen Lady Susan
Pääosissa: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Emma Greenwell, Tom Bennett, Stephen Fry, Morfydd Clarke, James Fleet, Jemma Redgrave, Justin Edwards, Jenn Murray & Lochlann O'Mearáin
Kesto: 1h 32min
Ikäraja: S

Lady Susan Vernon (Beckinsale) jää leskeksi suhteellisen nuorena ja alkaa nopeasti toimiin omaa tulevaisuuttaan ajatellen. Nokkelalla, sivistyneellä ja miesten päät pyörälle laittavalla Susanilla on suunnitelmissaan järjestää ainoalle tyttärelleen mahdollisimman paljon varautta tarjoileva avioliitto ja samalla hän etsii taloudellista turvaa itselleen. Susan hakee majapaikan turvaa Churchill:stä edesmenneen aviomiehensä veljen perheen luota. Täällä majailleessaan hän iskee silmänsä myös kälynsä komeaan ja nuoreen veljeen Reginald DeCourcyyn (Samuel). Tyttärelleen hän taas kaavailee täysin tyhjäpäistä, mutta erittäin vaurasta ja mukavaa herra James Martinia (Bennett), jota tytär itse taas ei todellakaan halua. Kaikki ovelat ja kyseenalaiset juonensa Lady Susan uskoo vain luotetulle ystävälleen Alicia Johnsonille (Sevigny), joka jakaa toverinsa kanssa samanlaisen hieman epämoraalisen mielenlaadun.


Love & Friendship on sitä komediallisempaa Austenin tuotantoa ja pohjana on nimestään huolimatta Lady Susan niminen teos. Tämä nyt oli leffatapauksena ihan ehdottomasti nähtävä, sillä järjestään kaikki Austen-liitännäinen on aina uponnut ja omassakin hyllyssä pienimuotoinen Austen-elokuvien kokoelma (tämä täytyy hankkia vielä jonon jatkoksi!). Tavallisesti Austen-pohjaisissa teoksissa on ollut yleensä vähän draamaan ja romantiikkaan taipuvaisempaa sorttia, mutta erittäin virkistävää nähdä tälläinen terävän humoristinen versio. 


Toki monet muhevimmista vitseistä tulevat jo mainiossa trailerissa esille, mutta kaikki keplottelu pääsee kyllä valloilleen vasta varsinaisessa elokuvassa. Huumorin laji on siis sellainen juuri oikeanlainen kuiva brittiläinen "seurapiirihuumori", jonka kaltaista sanojen sivallusten muodossa esitettävää taistelua vilisee paljon esimerkiksi myös Downton Abbeyn illallispöydässä. Puheenparsi on vain tietenkin oman aikansa (1790) prameinta sorttia ja varsinkin päähenkilö Lady Susan ei häpeile käyttää pahimpana aseenaan kielenkantojaan. Äärimmäisen hienon dialogin ohella toki lavastus ja puvustuskin ansaitsevat erityismaininnan. Vaikka kaikki tuntuu huolella viimeistellyltä, on elokuva kokemuksena ihanan kepeä.


Lady Susan on erikoinen päähenkilö, sillä hän ei ole mikään herttaisin, vaikka saa maailman halutessaan niin uskomaan. Hän on erittäin itsekäs sekä tavoitteissaan armoton ja käyttää hyödykseen ulkonäköään, mutta ennen kaikkea älyään. Siltikin, kuten kaikkien hahmojen tavoin, joihin hän charmiaan käyttää, on hänestä vaikea olla pitämättä. Kate Beckinsalen tiedän monen monituisesta elokuvasta ja tämähän ei ole hänen ensimmäinen rooli Austenin maailmassa, vaan hän on myös esittänyt Emmaa vuoden 1996 tv-versiossa. Siinä hän ei tosin vielä osannut tarjoilla koko potentiaaliaan, kuten verrata voi moniin muihin Emma-suorituksiin tai jopa tähän, joskin erilaiseen osaan. Lady Susanin osa on aivan kuin luotu Beckinsalelle. Sivurooleissa loistavia suorituksia myös, vaikka toki Stephen Fry voisi saada vielä enemmän ruutuaikaa.Jane Austenin komediahelmen pohjalta työstetty Love & Frienship on kaikessa nokkelassa nokittelussaan varsin viihdyttävä elokuva.
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...