4. lokakuuta 2016

Sully - Uroteko Hudson-joella


Ohjaaja: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Todd Komarnicki, pohjaa Chesley Sullenbergerin ja Jeffrey Zaslowin kirjaan Highest Duty
Pääosissa: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Ann Cusack, Holt McCallany, Mike O'Malley, Jamey Sheridan, Jerry Ferrara, Molly Hagan, Max Adler, Sam Huntington, Wayne Bastrup & Valerie Mahaffey
Kesto: 1h 36min
Ikäraja: 7

Sully kertoo uskomattomasta tositapahtumasta vuodelta 2009, jolloin matkustajalentokone joutui tekemään pakkolaskun Hudson-jokeen. Vain muutamia minuutteja nousun jälkeen US Airwaysin lento 1549 menettää molemmat moottorinsa lintuparveen törmäämisen seurauksena. Kapteeni Chesley "Sully" Sullenberger (Hanks) arvioi tilanteen perämiehensä Jeff Skilesin (Eckhart) avustuksella ja toteaa, että he eivät pysty enää palaamaan lentokentälle turvallisesti. Ainoa jäljelle jäänyt vaihtoehto on yrittää pakkolaskua Hudson-jokeen. Kuin ihmeen kaupalla kaikki matkustajat selviävät hengissä laskusta ja evakuointi onnistuu. Matkustajat ja media ylistävät Sullyä sankarina, mutta tapahtumien jälkitutkinnassa kapteeni perämiehineen joutuu syyniin. Sully uskoo tehneensä oikein, mutta pahimmillaan häntä syytetään virkavirheestä ja koko ura on hetken aikaa vaakalaudalla. 


Meinasin jo ohittaa Sullyn kaiken muun mielenkiintoisen tarjonnan keskellä, mutta sitten pysähdyin ajattelemaan: Clint Eastwood, Tom Hanks...perustuu tositapahtumiin. Pikkasen alkoi Oscar-kellot soida ja vaikka en kokenut suurta kiinnostusta siltikään, ajattelin pelata varman päälle, jotte ei käy "Vakoojien siltoja" tai "Blue Jasmineja" ja tyrkyllä ollut Oscar-kuva pääsee ajamaan ohi. Lähtökohtana katseluun oli siis enemmänkin sellainen "saadaan alta pois"-asenne, joten ei suurista odotuksista voine puhua. Sully oli kuitenkin positiivinen yllätys, sillä se osoittautui oikein katseltavaksi kokemukseksi.


Sully tulee olemaan aika suurella varmuudella mukana Oscar-kapinoissa, mutta se tulee olemaan niitä hyviä sivuun jääviä elokuvia. Saa ehkä jopa useamman ehdokkuuden, mutta ei tule olemaan lopullinen kahmija. Katsomiskokemuksena erittäin vetoava ja onnistuu pääsemään tunteisiinkin asti. Jotenkin kummassa elokuvan tapahtumia eli ja jännitti mukana, etenkin kaikkien matkustajien kohtaloa, vaikka tietää hyvin, että kaikki selviävät. Rakenteeltaan koostettu mielenkiintoisesti ja poiketen hieman täysin lineaarisesta kerronnasta. Ehdin kyllä jo hetken huolestua josko suurin klimaksi tuhlattiin jo alussa, mutta yllättäen uusi saadaan kasattua, eikä se olekaan se varsinainen pakkolaskun tiimellys.


Vakoojien sillan arvostelussa mainitsin Tom Hanksin väsähtäneisyydestä, mutta tässä hän tuntui olevan taas paremmassa vedossa. Olisiko sitten tosielämän henkilön esittäminen jo itsessään antanut lisäpotkua, kenties. Tosielämän Sully nähdään varmaan vieraana myös Oscar-gaalassa, sitten jos (kun) tämä jonkun ehdokkuuden sieltä saa. Aaron Eckhartin osuus on tuntunut jääneen kauhean pienelle huomiolle, en edes itse ollut tajunnut hänen olevan tässä elokuvassa, kun kaikkialla on vaan Hanks Hanks ja Hanks. Tämä kummallista siis, koska hänellä nyt kuitenkin myös aika suhteellisen iso rooli Sullyn kollegana ja hahmo istuu täysin samassa veneessä kapteenin kanssa. Eckhart suoriutui siis oikein hyvin ja hänen hahmossaan oli juuri jotain arkisen hyvää, eikä kaiken alta kuultanut vaan Hollywood-tähti. Lopputeksit kannattaa katsoa pidempäänkin, sillä siellä on kaksikin lisäpätkää oikeasta Sullystä ja matkustajista.

Oscar-tärppi Sully oli odotettua koskettavampi tapaus uskomattomien tositapahtumien pohjalta.

 

2 kommenttia:

 1. Noinko tuo leffa on suomeksi nimetty!? Onpa typerä...
  Enkä myöskään voinut uskoa, että tämä tapahtui vuonna 2009 - kun tuntuu, että se tapahtui eilen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä, hieman kalskahtavampi tämä suomennos xD

   Ja olihan se 2009 melkein eilen...mikä vuosi nyt olikaan?

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...