31. heinäkuuta 2013

World War Z


Ohjaaja: Marc Forster
Käsikirjoitus: J. Michael Straczynski, Drew Goddard & Damon Lindeloff. Perustuu Max Brooksin romaaniin Sukupolvi Z: Zombisodan aikakirjat
Musiikki: Marco Beltrami
Pääosissa: Brad Pitt, Mireille Enos, James Badge Dale, Daniella Kertesz, Fana Mokoena, Matthew Fox & Ludi Boeken
Kesto: 2h
Ikäraja: 16 

Yhdessä hetkessä maailma rullaa tavalliseen menoonsa ja pahaa-aavistamattomat ihmiset elävät elämäänsä kuten eilenkin. Toisessa hetkessä liikenne seisahtuu, epämääräiset äänet täyttävät ilman, vastaan juoksee pakenevia ihmisiä. Tarinan ydinperhe koostuu Gerry Lanesta (Brad Pitt) vaimon ja kahden tyttären kera, jotka joutuvat kaaoksen keskelle. Gerryn kokemus entisenä YK:n tutkijana auttaa heidät pakenemaan myrskyn silmästä ja kontaktien kautta pääsevät he turvaan sotilastukikohtaan. Hengähdystauon jälkeen tarkastellaan tilannetta, jossa on eittämättä maailmanlopun meininkiä. Tuntematon virus on iskenyt ihmiskuntaan, joka tarttuu puremien kautta järjettömän nopeasti ja muuttaa ihmisistä eläimellisiä petoja. Taatakseen turvapaikan perheelleen on Gerryn lähdettävä tekemään entistä työtänsä kentälle ja selvittämään viruksen taustaa. 


World War Z on paljon kolutusta zombie teemasta harvinaisen realistiseen ja tasokkaaseen muotoon veistelty tekele. Zombie elokuvat ovat yleisesti oma guilty pleasure genreni, mutta rankkaan kuitenkin kyseiset kuvat omaksi alalajikseen, jotka kilpailevat omassa sarjassaa, eivätkä yllä "normaalien elokuvien" tasolle. World War Z tavallisesta poiketen on täysin kilpailukykyinen minkä tahansa tavallisen elokuvan kanssa ja painii siinä sarjassa vielä oikein hyvin. 

Zombie kuvat ovat pyrkineet muun kauhukuvaston tapaan kehittymään lähinnä verisyydessään, mitä enemmän gorea sen parempi-linjalla. Itsekään en ole seikkaan kiinnittänyt huomiota vaan sisuskalujen levittely zombien ruokaillessa on vaan kuulunut asiaan. World War Z on jo ikärajansa puolesta tällä osastolla kevyempi, mikä ei ole missään nimessä elokuvan puutteeksi laskettava. Elokuva keskittyykin olennaiseen: mukanaan vievään juoneen ja tunnelmaan. Edellä mainittu juoni osasto, joka kuulemma poikkeaa kaikilta muilta osin kuin perusideassaan kirjan vastaavasta, on muunnettu elokuvaan sopivampaan kehykseen ja yhden päähenkilön harteille on sysätty vastuu pyörien pyörimisestä. Toisena mainittua tunnelmaa en voi tarpeeksi alleviivata, tässä se toimii vaan kauttaaltaan koko elokuvan ajan.Gerry Lane on päähenkilö ja hahmo, jolle lankeaa päävastuu. Brad Pitt on varma ja toimiva valinta perheen isän rooliin, kun herran julkisen kuvan perusteella isän rooli tuntuu olevan hänelle se luontevin. Onnistuneesta suorituksesta kertoo sekin, että elokuvassa ei sinänsä ajattele katsovansa enää alun jälkeen nimenomaan Brad Pitt:iä vaan Gerry Lanea. Vaimon ja äidin kengissä kävelevä Mireille Enos on itselleni entuudestaan tuntematon, mutta menee ihan uskottavasti Lanen vaimosta. Sivuosissa ei paljon hääri kasvoja, joilla olisi pitkää ruutuaikaa, mutta näistä kasvoista jotenkuten erottui Daniella Kerteszin israelilainen naissotilas Segen.

World War Z on zombie elokuva kyseisen genren yläpuolelta, jota voi suositella sellaisillekin, joita ei erityisemmin viruksen saastuttamat ihmiset kiinnosta. Mielestäni tämän hetken elokuvatarjonnan ehdoton ykkönen.1 kommentti:

  1. Voisin käydä katsomassa tämän leffan. Hyvä jos siinä on keskitytty hyvään juoneen eikä mahdollisimman runsaisiin ja realistisiin suolikasoihin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...