6. heinäkuuta 2013

Man of Steel


Ohjaaja: Zack Snyder
Käsikirjoitus: David S. Goyer
Musiikki: Hans Zimmer
Pääosissa: Henry Cavill, Michael Shannon, Amy Adams, Diane Lane, Kevin Costner, Russell Crowe, Laurence Fishburne, Antje Traue & Julia Ormond
Kesto: 2h 28min
Ikäraja: 12 

Man of Steel on Teräsmiehen uusin valkokangas versio, jossa voimansa ovat yhdistäneet ohjaaja Zack Snyder ja tuotantopuolelta (myös ohjaajana varsin maineikas) Christopher Nolan. Teräspojun tarina alkaa vaikuttavalla kertomuksella Krypton planeetan ollessa tuhon partaalla ja vielä sisällissodankin kourissa Kenraali Zod:n toimesta. Teräsmiehen vanhemmat Jor-El ja Lara haluavat suoda pojalleen mahdollisuuden elämään ja päättävät lähettää tämän aluksella turvaan oman planeettansa rapistumisselta mukanaan vielä tarvittava koodi Kryptonin uudelleenluomiseen. Kryptonin murentuessa rusinoiksi, rantautuu avaruusalus planeetalle maa, keskelle Smallvillen peltoja. Yliluonnollisen pojan löytävät maanviljelijäpariskunta, jotka ottavat "Clarkin" omaksi pojakseen. Erityisesti isä Jonathan Kent pitää tärkeänä, että Clarkin erikoispiirteet pysyvät salaisuutena, koska hän ei usko maailman olevan vielä valmis. Tätä näkemystä pitkälti tukee lapsuuden muistojen takaumat, joissa nämä eroavaisuudet muista ovat tulleet esille jopa tahtomatta. Aikuisiälläkin Clark pyrkii pitämään matalaa profiilia, kunnes oman uteliaisuutensa myötä, hän tulee lähettäneeksi merkin olinpaikastaan vielä elossa olevalle Kenraali Zod:lle. Maailmalta piilottelusta tulee mahdotonta Zod:n kirjaimellisesti toitotettua asiasta varmasti kaikille kuuleville korville. 


Man of Steel on ollut omalla listallani siellä kesän odotetuimpien joukossa, voisi sanoa jopa kärkisijalla. Odotukset olivat siis väkisinkin himpun korkealla ja huolimatta Snyderista, jolla on listallaan muutama hyvä ohjaus ja loput sitten täyttä kuraa, olin laskenut kuitenkin paljon yhdistelmä Nolan & Zimmer varaan. Vaikka Man of Steel on satavarmasti se paras Teräsmies aiheesta pykätty elokuva, ei sekään kuitenkaan täytä täysin odotuksia ja yllä esimerkiksi Nolanin Batman trilogian kanssa samoille tasoille. 

Alkusoittona toimii loistavasti mitä tapahtui Kryptonille ja miten Clark päätyi maapallolle. Tämä osio olikin se mikä nostatti ensialkuun tietoisesti hillityt odotukset väkisinkin korkealle. Olin vielä ihan samassa veneessä lapsuustakaumien kanssa ja kaikessa mikä edes hieman päästi katsojaa Teräsmies hahmon iholle eli suomeksi kohtaukset, joista pystyi näkemään Nolanin kädenjäljen. Clarkin isän kuolema onnistuu riipaisemaan kuin myös ensimmäiset lennot Teräsmiehenä Clarkin saatuaan vastaukset siihen kuka hän on, vetoavat perusjannuunkin, joka varmasti joskus elämässään kyselee omaa tarkoitustaan. Lentoretkessä on myös tarvittavaa kepeyttä ja toivoa, joka myöhemmin valitettavasti haudataan liian tympeään tunnelmaan. 


Sitten elokuvassa alkaa haista Snyder, vaikka niitä hiiiiiidastuuukksia ei näykään. Loppuvaiheen vai pitäisikö sanoa lopputunnin ajan täyttävä toimintasirkus vie pohjan yksittäiseltä suurelta klimaksilta, kun sellaisia tarjoillaan toinen toisen perään. Katsoja turtuu tsiljoonan ensimmäisen ryminäkarusellin kierroksen kohdalla, joilloin viimeinen ilmeisesti klimaksiksi tarkoitettu yhteenotto, on vaan sellainen "get on with it". Joo on hienon näköistä ja siistiä, mutta ei sitä erkkikään jaksa loputtomiin. 


Itse Henry Cavill on uskottava Teräsmies ja hänellä on vakavassakin olemuksessaan sitä tunnetta mukana, erittäin hyvä valinta rooliin siis. Sivuosastolla omaan mieleeni olivat onnistuneita Clarkin molemmat vanhemmat (Kentit ja Kryptonilaiset), Laurence Fishburne, pahisjätkä ja pahisnaikkonen. Amy Adams sinänsä on ihan okei Lois Lanen rooliin, mutta hemmetti millaiseksi neito pulassa hahmoksi tämä rooli on tehtykään. Itseäni alkoi jo tympiä toistuva Lois Lanen pelastelu ja etenkin kun kohtaus, jossa Lois ja Clark ovat pellolla tms. kahdestaan juuri tapahtuneen pelastuksen jälkeen, toistui laskujeni mukaan kolme kertaa! Ja sitten tämä Lois Lanen tupsahtelu joka halvatun paikkaan, missä nainen on varmasti tapaturma altis. Etenkin se Lois Lanen ottaminen mukaan sinne lentohärveliin, siis eikö kukaan muu oikeasti olisi osannut laittaa palikkaa vastaavaan aukkoon?! puuh...

Man of Steel on hyvä, mutta ei NIIN hyvä. Jos arvotte tämän ja Lone Rangerin välillä, niin jälkimmäinen!
1 kommentti:

  1. Ite en oo tätä vielä käyny kattomassa, ja tuntuu että taidan odottaa DVD-julkaisua. Minua aina vähän pelottaa, kun tulee uutisia että Teräsmiehestä tulee elokuva. Superman Returns oli ihan katottava mut kyllä oon edelleen sitä mieltä että parhaat Teräsmies-leffat tehtiin sillon 80-luvun alussa. Niissä oli Marlon Brando ja kumppanit. :D Ja onhan se Christopher Reeve ainoa oikea Teräsmies. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...