6. helmikuuta 2014

Dallas Buyers Club


Ohjaaja: Jean Marc-Vallee
Käsikirjoitus: Craig Borten & Melisa Wallack
Pääosissa: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Steve Zahn, Dallas Roberts, Michael O'Neil, Kevin Rankin & Griffin Dunne
Kesto: 1h 57min
Ikäraja: 16

Ron Woodroof on aito Teksasin Dallasin cowboy. Tarkalleen ammatiltaan tämä punaniska on sähköteknikko, joka vapaa-ajallaan mielellään hengaa rodeon, naisten ja kaiken päihdyttävän parissa. Työmaalla sattunut onnettomuus ajaa Ronin sairaalaan ja hänen verikokeistaan löydetään samalla jotain muuta huolestuttavaa: hiv-infektio, josta kehittyy hyvin nopeasti Aids. Vuonna 1985 tauti tunnettiin vielä "homojen tautina" ja sen uskottiin leviävän pelkästä kosketuksestakin. Itsekin homofobinen ja todellinen naistenmies Ron huomaa pian taudin eristävän hänet yhtä kapekatseisten kaverien joukosta. Ron ei jää kuitenkaan odottamaan noutajaa hänelle ennustetun 30 päivän ajaksi, vaan alkaa itse tutkimaan sen hetken kehitteillä olevia parannuskeinoja. Fiksu mies kun on, hän löytää ulkomailta valmisteita, joita ei ole vielä hyväksytty terveysvirastojen toimesta. Ron myös laskelmoi oikein kysynnän ja saa idean lakeja kiertävästä Dallas Buyers Club:sta, jossa jäsenmaksun maksamalla, pääsee käsiksi näihin mömmöihin. Avuksi vain tiukasti bisnesmielessä tulee itsensä naiseksi kokeva huumeaddikti ja niin ikään Aids:ia sairastava Rayon, koska tämä tuntee kuluttajakuntaa entuudestaan.


Dallas Buyers Club nappasi itselleen 6 ehdokkuutta tulevaan Oscar-gaalaan, joista yksi on se suurin kategoria eli paras elokuva. Elokuvaa katsoessa on selvää, että ehdokkuudet on kaikki ansaittuja. Elokuva on tyyliltään rosoisen realistinen, mutta ei kuitenkaan aivan maataan myynyt kertomus yhden miehen elämästä kamppailussa vääjäämätöntä kuolemaa vastaan.

Dallas Buyers Club kertoo hyvin todentuntuisesti siitä, mitä voi tapahtua ihmiselle, jolle annetaan vain 30 päivää elinaikaa. Ron Woodrof on jääräpäisempi yksilö, joka ei suostu nielemään hänelle syötettyä puppua ilman perusteita ja huolellista pureskelua. Elokuva kyseenalaistaa sen ajaako terveysvirastot yhdessä lääketeollisuuden kanssa aina juuri ihmisten etua vai voittaako väittelyssä aina se, jonka lompakko painaa eniten. Herää myös kysymys siitä, kuinka paljon tulisi sallia sille, joka on kuitenkin jo varmasti kuolemassa.


Ronin hahmoa tulkitsee järkyttävän laihaan kuntoon itsensä näännyttänyt Matthew McConaughey. Ron on alkuasetelmassa sopivan ahdasmielinen voidakseen kuoleman katsoessa silmästä silmää, alkaa tajutakin pikkuhiljaa, millä asioilla on todellista merkitystä. McConaughey tuo rooliinsa osan myös omasta teksasilaisesta taustastaan, joka ei vaadi selvästi yhtään näyttelemistä. Matthew on päässyt hyvään nousuun vakavampien elokuvien parissa ja onnistunut karistamaan ne iänikuiset romanttiset komediat jaloistaan. Jennifer Garnerin hahmo edustaa sitä hoitotahoa, joka on tekemisissä näiden ihmisten kanssa, joilla ei ole koko elämää aikaa. Hän kokee sääliä potilaitaan kohtaan, mutta ei myöskään halua riskeerata omaa asemaansa liiaksi. Garnerin tulkinta on ihan ok, vaikka hän ei suosikkejani olekaan. Jared Leton Rayon on se elokuvan mielenkiintoisin tapaus, josta soisin herralle pystin tältä seisomalta. Pyrin etukäteen tietoisesti olemaan muodostamatta mitään mielipidettä hahmosta ja myös välttelemään juttuja aiheesta, jotta lähestyisin asiaa neutraalisti enkä jo valmiiksi hehkuttaen. Onnistuinkin oikein hyvin, mutta kyllä siinä niin kävi, että kun Rayon ekaa kertaa tulee esiin verhon takaa ja avaa suunsa, olen aivan myyty.

Dallas Buyers Club on mielenkiintoisesta näkökulmasta kerrottu tarina ihailtavan periksiantamattomasta miehestä, jonka kehityksestä paremmaksi ihmiseksi, voidaan ottaa opiksi me kaikki, joilla on plakkarissa enemmän kuin 30 päivää elinaikaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...