26. helmikuuta 2014

Only Lovers Left Alive


Ohjaaja: Jim Jarmusch
Käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Musiikki: Josef van Wissem & Sqürl
Pääosissa: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt & Jeffrey Wright
Kesto: 2h 3min
Ikäraja: 12

Only Lovers Left Alive eli tuttavien kesken OLLA kertoo kahdesta toisiaan jo ikuisuuden rakastaneesta vampyyristä, Adamista ja Evestä. Syvästä rakkaudestaan huolimatta pari asuu toistaiseksi toisistaan erillään, Adam autioituneessa Detroitissa ja Eve eksoottisessa Tangerissa. Adam on vaipunut masennuksen kouriin, jonka tajuttuaan Eve on valmis tulemaan maailman toiselta laidalta rakkaansa tueksi. Kauniin jälleennäkemisen sotkee Even varomaton sisko Ava, joka teoillaan vaarantaa kaikkien tilanteen. 

Elokuvaan tutustuin ensimmäistä kertaa työkollegan bongattua leffan trailerin listalta, jossa oli mehukkaimmat tapaukset vuodelle 2014. Ajatuksena oli tietenkin, että tuo otetaan heti ohjelmistoon, kun vaan käsiin saadaan. Leffa, jossa on upeat Tilda Swinton ja Tom ”Loki” Hiddleston vampyyreinä, ja vielä perinteisinä vampyyreinä, on vaan jotain ohittamatonta. OLLA:n kohdalla oli kuitenkin eräs iso ongelma, se ei ollut tulossa Suomeen teatterilevitykseen ensinnäkään.


Only loversin pelastava enkeli oli meidän puljun esimiesnainen ja vuoden positiivisin pohjoiskymenlaaksolainen Elise Brandt. Ihmeisiin kykenevä nainen on jo aikaisemmin tuonut Lontoon Royal Opera Housen tuotoksia valkokankaalle sekä näiden lisäksi musikaaleja ja konsertteja. Only Lovers Left Alive on ensimmäinen elokuva, jonka levityksestä Elise sekä Kuusan Kino vastaa. Budjetti ei ole päätä huimaava, joten suurin voimavara on ollut rakkaus elokuviin

Itse elokuva on upean synkkäsävytteinen ja taiteellinen tapaus, jossa enemmän on kyse visiosta kuin juonellisesta tarinasta. Aiempien vuosien vampyyribuumi koetteli pahoin näille olennoille kirjoitettuja raameja, mutta OLLA:ssa on palattu taas perinteitten äärelle. Auringonvaloa vältetään, päivisin nukutaan eikä se valkosipulikaan kovin miellyttävää ole. Adamin ja Evan ikä myös tulee selvästi esille jo pelkästään hahmojen muisteloissa, mutta myös eri elämänvaiheilta mukaan tarttuneissa esineissä. Elokuvan synkkä, mutta seesteinen tunnelma on juurikin oivallinen vampyyrirakastavaisille, jota tehostaa samaa sarjaa oleva soundtrack.


Wikipedia kertoo, että Adamin rooliin oli alun perin kaavailtu Michael Fassbenderiä, joka joutui kuitenkin aikataulujen takia perääntymään roolista. Vaikka yhtä lailla jumaloin Fassbenderiä, on poikamaisempi Tom ulkonäöllisesti paljon istuvampi Adamiksi. Tom on loistava alakuloisena rokkariretkuna, joka on rakkaaseensa nähden paljon nuorempi ja vähemmän elämää nähnyt. Tilda Swinton puolestaan sopii erikoisen, mutta elegantin ulkomuotonsa ansiosta täydellisesti esittämään sellaista olentoa kuin Eve on. John Hurt on varttuneimpana vampyyrinä sympaattinen hieman jo lievää dementiaa oireileva vanhus. Mia Wasikowskan rooli Avana on odotettua muhevampi, sillä porukan nuorin verenimijä on henkisesti niin paljon muita kypsymättömämpi, itsekäs ja halujensa vietävissä.


Elokuvan Suomen ensi-ilta on vasta 21.3, mutta Studio123:ssa on tulevana perjantaina 28.2 mahdollisuus nähdä tämä mehukas tapaus jo ennakkoon! Näytös alkaa klo 19.30 ja liput on varattavissa jo nettisivuilta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...