21. helmikuuta 2014

Lone Survivor


Ohjaaja: Peter Berg
Käsikirjoitus: Peter Berg, perustuu Marcus Luttrell & Patrick Robinsonin kirjaan Lone Survivor
Pääosissa: Mark Walhberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Eric Bana & Alexander Ludwig
Kesto: 2h
Ikäraja: 16

Tositapahtumiin perustuva Lone Survivor kertoo Seal Team 10 nimisestä taistelujoukosta ja heidän huppusalaisesta tehtävästään Afganistanissa. Neljästä amerikkalaisesta koostuva joukko saa tehtäväkseen paikantaa ja ottaa hengiltä Taliban-johtaja Ahmad Shah:n sekä tämän pääkätyrin. Missio alkaa itseluottamusta puhkuen hyvässä hengessä ja kohteet saadaan tarkkailuasemasta käsin tunnistettua. Tehtävä osoittautuu käytännössä vaikeammaksi joukon kohdatessa odottamattoman moraalisen dilemman. Vaikka miehet päätyvät eettisesti oikeaan ratkaisuun, koituu se heistä suurimman osan kohtaloksi. Vain yksi sotilas jää henkiin tavoitteenaan pääsy takaisin kotiin. 


Kummasti kaikki, missä on Oscar-leima päällä vetää puoleensa, vaikka Lone Survivor onkin ehdolla vain kahdessa kategoriassa: äänileikkaus ja äänisuunnittelu. Sotaelokuvat yleensä ei ole suurin kiinnostukseni kohde, joten olin hieman ennakkoasenteella elokuvaa katsomassa. Lone Survivor oli kuitenkin enemmän kuin pintapuolista metsässä rymistelyä ja ammusten pauketta. 

Yllätyin itsekin miten mukana sitä olikaan toiminnan tuoksinassa ja kuinka toivoi sormet ristissä miesten selviävän, vaikka elokuvan nimikin kertoo, miten hommassa käy. Juonikuvauksessa mainitsemani moraalinen dilemma herättää ajatuksia ja vaikka katsojan roolissa on päivänselvää, mikä on oikea valinta, sitä myös tulee mieleen, miten erilaista olisi tehdä päätös vastaavanlaisissa olosuhteissa. Kuinka kovasti oma henkiinjääminen ja tehtävän onnistuminen painaisi vaakakupissa, kun toisessa päässä on toisten ihmisten henki? 


Elokuvan varsinainen sankarihahmo tulee esille vasta loppupuolella ja kohtaus, jossa tämä ja hänen valitsema puolensa tulee esille, on ladattu täyteen tunnetta ja jännitettä. Loppupuolella on sellaista menoa, että roskia menee silmiin pariinkin otteeseen, enkä todellakaan etukäteen aavistanut kuinka tunteisiin vetoava Lone Survivor voi olla. Lopputeksteissä näkyvät kuvat todellisista sankareista, joista elokuva kertoo, tekee aika kovan vaikutuksen. Varsinkin viimeiset kuvat edelleen elossa olevasta Marcus Luttrell:sta, joka jäi henkiin kertomaan tätä tarinaa, iskevät kovaa.

Lone Survivor on todella upea sotaelokuva yhden miehen selviytymisestä ja yllättävästä sankarista, jota ilman ei tätä kertomustakaan olisi elokuvana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...