8. maaliskuuta 2014

American Hustle


Ohjaaja: David O. Russell
Käsikirjoitus: David O. Russell & Eric Warren Singer
Musiikki: Danny Elfman
Pääosissa: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence & Jeremy Renner
Kesto: 2h 18min
Ikäraja: 12

American Hustle kertoo Irving Rosenfeldista (Christian Bale) ja tämän aisaparista Sydney Prosserista (Amy Adams), jotka yhdessä huiputtavat ihmisiä käärien mukavat voitot pimeästä bisneksestään. Samaan aikaan toistensa rakastajat ja sielunkumppanit, Irving ja Sydney esittävät huiputuksissaan jatkuvaa näytelmää, joissa Sydney:llä on oma alteregonsakin: Lady Edith Greensly. Richard DiMaso (Bradley Cooper) on FBI-agentti, joka saa kaksikon kiinni verekseltään, mutta tajoaakin heille mahdollisuutta yhteistyöhön pienen kiristyksen alla. Kohteeksi valikoituu rakastettu pormestari Carmine Polito (Jeremy Renner), joka aiotaan saada onkeen lahjusten vastaanottamisesta. Lisää keksittyjä henkilöitä kuvioon tuo Sheikki, joka mukamas haluaa investoida rahaa tuottoisaan sijoitukseen. Oman lisänsä tuo myös Irving:n nuori ja hölösuinen vaimo Rosalyn (Jennifer Lawrence), joka on kuvioissa mukana omana itsenään ja autuaan tietämättömänä meneillään olevista juonista.Muhkeat 10 Oscar-ehdokkuutta saanut mainio American Hustle hävisi lopulta Oscar-mittelöissä himpun verran paremmille tapauksille. Muissa pystin jakajaisissa elokuva saikin sitten kotiinkuljetettavaa esimerkiksi 3 Golden Globea ja 3 Baftaa. Leffan onnistuinkin näkemään ennen itse Oscar-gaalaa, kun siitä esitettiinkin ennakkonäytös gaalaa edeltävänä perjantaina. American Hustle oli kyllä ehdokkaiden tullessa julki yksi ennakkosuosikkini, ihan vain synopsiksen sekä trailerin perusteella ja toki suurin ehdokas määräkin tätä tuki. Hustlella oli siis muihin verrattuna myös enemmän ennakko-odotuksia ja senkin tähden se ei kolahtunut ihan niin suuresti omalla kohdalla, kuin Gravity, 12 Years a Slave, Philomena tai Dallas Buyers Club. Oikein katsottava tapaus se silti oli, onhan kyseessä kuitenkin "Oscar-kuva".


American Hustle muistuttaa hieman Wolf of Wall Street:iä huumorissa ja mammonassa, mutta toisaalta huiputustensa puolesta ja vyyhdin avautumisen temmossa, tulee mieleen myös Ocean eleven. Päälle on ripoteltu lisäksi Silver Linings Playbookin hyvin kirjoitettuja hahmoja ja näiden keskinäistä kemiaa, onhan kaksi näyttelijää ja ohjaaja/käsikirjoittaja sama. Se mistä viiden tähden leima ja Oscarien saanti puristaa on mielestäni selitettävissä rakenteessa, joka on Wolfin tapaan, mutta ei niin hurjasti, lavea. Monen hahmon jakaessa valokeilaa, eikä yhdenkään jäädessä selkeästi pääosaan, keskittymispisteet ovat aavistuksen hajallaan. 

American Hustlen paras anti on ironista kyllä, myös näissä hahmoissa, rönsyilee juonikuviot kuinka paljon tahansa. David O. Russellilla on selvää silmää monitahoisiin henkilöihin, näiden esittelyyn ja oikean henkilön iskemiseen rooliin. Vaikuttaa siltä, kuin näyttelijät olisivat olleet jo tiedossa käsikirjoitusvaiheessa ja näin saattaa ollakin asian laita, kun neljä elokuvan merkittävää henkilöä on esiintynyt Russelin elokuvissa aikaisemminkin.


Kehonsa muokkaamisesta jo tunnettu Christian Bale, keräsi painoa roimasti rooliaan varten. Irwing on kaljamahainen ja kätkee kaljunsa tupeen alle, mutta silti hänessä on jotain karismaa ja itsevarmuutta. Toinen ulkomuodoltaan erityinen henkilö on Cooperin Richie, jolla on näyttelijän omasta tyylistä huomattavasti poikkeava kiharrettu tukka. Cooperille on annettava jälleen taputuksia mieleenpainuvan onnistuneesta suorituksesta etenkin näytellessään hermoheikon Richien äärirajoille menoa. Amy Adamsin roolissa on kaksi puolta: se mitä hahmo näyttelee ja se mitä hahmo oikeasti on. Molemmat puolet tulevat hyvin esiin ja varsinkin feikattu Edith on herkullinen. Neljästä pääjehusta Jennifer Lawrence on se, joka vetää pisimmän tikun Rosalyninä, joka ei ole penaalin terävin kynä, mutta jolla on sitäkin suurempi suu ja makua elämän mukavuuksille.

American Hustle on humoristinen draama ihmisten ahneudesta ja roolien esittämisestä omien tarkoitusperien tähden. Katsojakaan ei tiedä miten juttu lopulta päättyy, kun valheiden kiemurat vedetään suoraksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...