3. maaliskuuta 2014

Oscar-valvojaiset 2014

Perinteiset valvojaiset on nyt valvottu ja nukuttu päivänvalossa silmälappujen voimalla. Yleisesti ottaen oli hieno gaala, joka toimi jo ihan siksi, että siinä ei yritetty liikaa mitään. Ylimääräiset hupsuttelupätkät ja erikoisesitykset puuttuivat, ainoastaan sankarit elokuvissa-teeman tienoilta esitettiin muutamat koosteet. Kaikki Oscar-gaalan perusainekset olivat kuitenkin paikallaan, mikä riittää mainiosti. Ellen DeGeneres on helkkarin hyvä juontaja, jonka vitsit eivät pahastuta kuin äärimmäisen tiukkapipoisia heppuja. Suomalaiseen selostustiimiin olin myös hyvin tyytyväinen, he osasivat lopettaa puheensa ajoissa ja puhe pysyi suurimmaksi osaksi tiukasti aiheessa (vrt. Lauri Nurskeen minäminäminä-höpinöihin Nelosen aikaisissa lähetyksissä muiden yrittäessä änkeä päälle vielä omat asiansa ja monet jutut piti jatkuvasti vetää raa'asti poikki, kun Hollywoodin piti palata. Tuollainen aamutv-haastis tyyppinen ei vain tässä toimi, onneksi Yle!).


Massu tuli täyteen
Punainen matto katseltiin blogikollega Artun vinkkauksesta ISTV Live:stä ja ensimmäiseen tuntiin/tunteihin siellä ei tunnetusti tapahdu vielä mitään, joten tässä kohtaa vedetään aina kisakatsomossa alkumätöt. Ensimmäisiä tunnistettavia naamoja itselleni oli Olivia Wilde, joka saapui vauvavatsansa kanssa. Paikalla oli myös myöhemmin toinen vatsalla varustettu näyttelijätär eli Djangosta tuttu Kerry Washington. Molemmilla oli kummusta huolimatta tyylikkäät puvut.


Muutoin ei puvuissa ollut yleisesti suuriä ääripäitä tai kummallisuuksia, toimiviakaan semmoisia. Hepeneet oli valittu aika turvallisesti ja varmasti toimivista. Pidin erityisesti Jennifer Lawrencen, Lupita Nyong'on, Charlize Theronin, Amy Adamsin ja Penelope Cruzin asukokonaisuuksista. Illan ykkönen oli kuitenkin omaan silmään Cate Blanchett, joka näytti jo melkein kuninkaalliselta. Miesten asuissa oli enemmän otettu riskejä, kuten Pharrell Williamsin tapauksessa, jonka puvun alaosana olivat lyhytlahkeiset housut. Matthew McConaughey näytti todella hienolta valkoisessa yläosassa ja ennenkaikkea niin terveeltä taas normaalimitoissaan. Jared Leto oli aavistuksen hullunkurisen näköinen pitkässä tukassa ja parrassa, kun pukukin oli hieman kulahtanutta väriskaalaa. 

Punaista mattoa olisi ollut vielä katsottavana, mutta lähetys katkesi kesken, eikä korjaantunut ennen varsinaista gaalaa. Koitimme katsoa, jos olisimme saaneet katsottua lisää jotain muuta kautta, mutta ei onnistunut johtuen joko meidän aivoistamme tai kuormituksesta lähetyksissä. Ukrainan kuvaa ei jaksanut kuitenkaan katsoa, niin katsoimme sen sijaan suomalaisen kilpailijan lyhärin Pitääkö mun kaikki hoitaa? Yle Areenasta, kun veli ei ollut sitä vielä nähnyt. Lyhärihän esitettiin vielä Yle Teemalla ennen gaalan alkua, mutta mikä siinä, hauska pätkä se on katsella uudestaankin.


Itse Gaalassa ei ollut mitään mahtipontisia aloituspätkiä, vaan homma nojasi Ellenin taitoihin lämmitellä yleisö ja sen hän tosiaan taitaa. Ensimmäinen pysti miessivuosasta meni juuri mihin halusin eli Jared Letolle Dallas Buyers Club:sta ja tavallisesti itku ei tule vielä näin aikaisessa vaiheessa iltaa, mutta herran puhe oli niin upea, että nyyhkishän siinä tuli. Jim Carreyn johdolla katseltiin kuvia animaatioiden sankareista välipätkänä. Kaksi seuraavaa pystiä menivät myös ensisijaisille suosikeilleni: puvustus luonnollisesti Gatsbylle ja makeeraus Dallas Buyers Club:lle.

Animaatiolyhärin kisaajista en ollut nähnyt kuin sen, joka oli Frozenin alussa, mutta tässä voiton vei kuitenkin Mr. Hublot. Parhaan animaation Oscar meni sitten ilman muuta Frozenille. Sankareista nähtiin Sally Fieldin esittelyssä arkipäivän sankareita ja pätkän alussa soi se Thomas Newmanin upea kappale Revolutionary Road elokuvasta. Oma ykkössuosikkini Gravity avasi pystitilinsä Erikoistehosteiden palkinnolla (voi Hobittia..). Seuraavaksi kotiyleisö sai jännittää, kun suomen edustaja oli lyhytelokuvassa ehdolla ja vaikka palkintoa ei sitten tullutkaan, oli lyhärin suomenkielisen nimen lausuminen jo penkiltä putoamisen arvoinen seikka.

Dokkarien palkitsemisen, Governor Awardsien ja ulkomaisen elokuvan jälkeen Gravity otti haltuun taas ansaitusti kaksi pystiä: Äänileikkaus ja Äänisuunnittelu. Naissivuosaa jännäsin sormet ristissä, kun nähtyäni taas Lupitan parhaan palan 12 Years a Slavesta, halusin hänen sittenkin saavan sen Jennifer Lawrencesta huolimatta (jonka pätkä Hustlesta ei tosin ollut paras mahdollinen). Pääsi hyppimään penkissä, kun Lupita sen sitten vei ja niin onnellisena että! Gravity vei jälleen kaksi peräkkäistä palkintoa: Kuvaus ja Editointi, yeah!

Ellen sai kaverikuvaan muun muassa Jared Leton, Jennifer Lawrencen, Meryl Sreepin, Julia Robertsin, Bradley Cooperin, Brad Pittin, Kevin Spaceyn, Lupita Nyong'on ja Angelina Jolien

Lavastuksesta Gatsby pokasi toisen palkintonsa, jonka jälkeen näimme vielä yhden Sankarit pätkän. Chris "Kapteeni Amerikka" Evans esitteli suosittuja sankareita, jossa vilisi omia lemppareita tooooosi paljon: Frodo, Star Wars, Potter, Hushpuppy... kaikkia. Poismenneiden muistelon esitteli arvokas Glenn Close ja näistä nimistä eniten sykäytti viimeisenä mainittu Philip Seymour Hoffman. Parhaan musiikin palkinto meni taas kerran ansaitusti Gravitylle. Paras laulu oli mikäs muukaan kuin "Let it go", joka siis kuultiin gaalassakin livenä ja aika hyvin Idina veti livenä, vaikka kappale on vaikea ja ehkä pienet paineetkin esittää se tälläisessä tilaisuudessa.

Sovittettu käsikirjoitus osastolla itselläni oli monta suosikkia ja näistä se voittaja löytyikin, joka oli 12 Years a Slave. Puolestaan Alkuperäisessä käsiksessä kannatin Dallas Buyers Club:ia ja olin ekaa kertaa tämän gaalan aikana hölmistynyt, kun se meni vika osoitteeseen eli Her elokuvalle. Ohjauksen sai kuitenkin taas oma suosikkini Alfonso Cuaron Gravitystä.

Naispääosassa en ollut pystynyt etukäteen rajaamaan yhtä suosikkia, niin ollen Cate Blanchettin voitto oli yhtä tervetullut, kuin Judin tai Merylinin olisi ollut. Caten kiitospuhe oli kyllä todella hyvä ja inspiroiva. Miespääosan esitteli Jennifer Lawrence, jonka esiintyminen oli tällä kertaa jotenkin akward eikä hän onnistunut hauskuuttamaan yleisöä kuten yleensä (liekö pitkä kesto vaikuttanut jo kaikkiin). Leo ei taaskaan saanut pystiä, mutta se meni kyllä toiseksi parhaalle eli Matthew McConaugheylle Dallas Buyers Club:sta.

Ennen kuin paras elokuva palkittiin totesin jo, että ei haittaa, jos sen saa joku muu kuin Gravity, kun Cuaronin teos on jo pokannut suurimman osan. Palkinto menikin oikein hyvään osoitteeseen eli 12 Years a Slavelle, jonka ohjaaja Steve McQueen papatti kiitoksiaan niin innoissaan, että selkoa ei meinannut saada.

Hieno Gaala jälleen, etenkin Gravityn menestys. Totesinkin ennen nukkumaanmenoa, että vuoden 2003 gaalan jälkeen, ei ole ollutkaan yhtään gaalaa, jossa olisi mennyt pystejä melkein pelkästään juuri niille, joille haluan. Siistiä!



Gravity sai 7 Oscaria: Erikoistehosteet, Äänisuunnittelu, Äänileikkaus, Kuvaus, Leikkaus, Musiikki & Ohjaus  

12 Years a Slave sai 3 Oscaria: Paras elokuva, Sovitettu käsikirjoitus & Naissivuosa

Dallas Buyers Club sai 3 Oscaria: Miessivuosa, Maskeeraus & Miespääosa

Frozen sai 2 Oscaria: Paras animaatio & Kappale

The Great Gatsby sai 2 Oscaria: Lavastus & Puvustus


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...