7. marraskuuta 2016

Café Society


Ohjaaja: Woody Allen
Käsikirjoitus: Woody Allen
Kuvaus: Vittorio Storaro
Pääosissa: Steve Carell, Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Parker Posey, Blake Lively, Corey Stoll, Jeannie Berlin, Ken Stott, Anna Camp, Paul Schneider, Sheryl Lee, Tony Sirico, Stephen Kunken & Sari Lennick
Kesto: 1h 36min
Ikäraja: 12

Juutalaisen perheen kuopus Bobby (Eisenberg) suuntaa 1930-luvulla Hollywoodiin katsomaan mitä elämällä on siellä hänelle tarjota. Bobbyn eno Phil (Carell) on kiireinen mies, joka on menestynyt elokuva-alan parissa ja ottaakin siskonpoikansa hoteisiinsa ja tarjoaa töitä alaisuudessaan. Philin alaisuudessa sihteerinä työskentelee myös viehättävä Vonnie (Stewart), jonka kanssa Bobby nopeasti ystävystyy. Kaiken Hollywoodin seurapiirien glamourin ja pintaliidon keskellä Vonnie tarjoaa maanläheisemmän maailmankuvan vastapainoksi pinnallisuudelle. Matkan varrella Bobby huomaa ihastuneensa nuoreen naiseen, mutta romanssin esteeksi tulee odottamattomia mutkia. Lukuisia mutkia.


Woody Allenin elokuvien kohdalla olen päässyt siihen tulokseen, että pääasiallisesti näistä tykkään. Ei sillä tavalla niin hurmoksellisesti kuin joidenkin toisten teoksista, mutta onhan nämä yleensä varsin mainioita, kivoja ja viihdyttäviä. Joukkoon mahtuu myös kyllä sellaisia notkahduksiakin (Vicky Cristina Barcelona, Match Point...), mutta esimerkiksi edellinen nähtynä oleva teos Magic in the Moonlight oli todella sympaattinen ja hauskakin. Täysosumana pidän edelleen parhaan naispääosan Oscarillakin palkittua Blue Jasminea. Tiedän suunnilleen jo mitä odottaa tyyppilliseltä Woody Allen-leffalta ja erottuvimmat maneerit eli tietynlainen keveys (ellei ole tyystin eri genre) sekä nerokas dialogi kuuluu asiaan.


Café Society ilmentää täysin tekijänsä käsialaa ja pelkästään trailerista pystyy jo päättelemään kenen elokuva on kyseessä (viimeistään Windsor-fontista..). Muutaman suusta kuullut myös mielleyhtymän jo menneeseen Coenin veljesten Hail, Caesar-elokuvaan, mutta näille oikeastaan yhteistä on vain vanhan Hollywoodin miljöö ja molemmilla tekijöillä on tietysti sitä taitoa dialogin kanssa. Café Society pyörii hahmojensa ja näiden suhteiden ympärillä ja järjestää tragikoomisia tilanteita varsinkin romantiikan suhteen. Trailerissa ei paljasteta onneksi paljoa ihmissuhdesoppa-pohjaisesta juonesta, jota on varsin hupaisa seurata sen edetessä. Itsessään tarina on kauttaaltaan ihanasti leikkisällä tavalla ylilyövä ja sopii tähän keveään Allen-universumiin. Siltikin useimmissa vuorovaikutuskohdissa on paljon aitoutta, juurikin ansiokkaan dialogin ja tilannetajun ansiosta. Itselleni piirtyi eritoten mieleen kohtaus, jossa eräs hahmoista on töissä narikassa ja käy läpi toisen hahmon kanssa heidän suhteensa tilaa ja siinä missä jossain toisessa elokuvassa hahmot saisivat traagisesti käydä läpi kaiken ihan kahdestaan, tässä maailma rullaa yhä ympärillä ja tilassa ravaa muitakin ihmisiä.  


Jesse Eisenbergista on kyllä pakko todeta, että vaikka hän osuutensa hoitaa, en ihan tajua miten hän pääsee aina mukaan näihin laadukkaisiin A-listankin elokuviin. Hänen roolinsa on aina liian samanlainen aiempien roolien kanssa ja siksi en ensimmäisiä suorituksia nähtyäni vielä huomannut, että Eisenberg ei loppujen lopuksi ole kovin kummoinen näyttelijä. Steven Carellin suoritus on taas mielestäni onnistunut, vaikka hänellä taas on taipumusta pienoiseen ylilyöntiin, mutta tässä se vähän kuuluu jopa asiaan. Kristen Stewart ottaa taas lisää harppauksia kauas kauas Bellan aneemisesta roolista ja olen jo aiemminkin hänen monien hienojen roolien suhteen todennutkin (Still Alice, Clouds of Sils Maria), että ihan oikeasti kyllä hän osaa näytellä. Woody Allen osaa kyllä haalia edelleen karismaattisia kasvoja elokuviinsa ja Café Society ei ole poikkeus, mutta monissa pienissä sivurooleissa nähdään mielenkiintoisempia suorituksia kuin esimerkiksi itse päähenkilön osa.


Café Society on Woody Allenin elokuvien ystäville taattua kermaa, mutta hyvä myös ensimmäiseen korkkaamiseen, jos ei elokuvalegendan teoksia ole vielä kokeillut. Saattaisi vilahtaa myös tulevissa Oscar-kahinoissa muutamassa sivukategoriassa (esim. puvustus ja Allenille itselleen taas joku ansio).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...